Gazdaság

A vártnál nagyobb lett az infláció

A vártnál kicsivel gyorsabban nőttek a fogyasztói árak júniusban. A trendhatások miatt 0,3 százalék volt a havi infláció.

Az elemzői várakozásokat meghaladó mértékben, 0,3 százalékkal nőttek júniusban a fogyasztói árak – írja jelentésében a Központi Statisztikai Hivatal. 2004 júniusához viszonyítva, pedig 3,8 százalékos volt az árszínvonal emelkedés. Idén az első hat hónapban átlagosan 3,7 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában.


Egy hónap alatt – 2005 májushoz viszonyítva – az élelmiszerek árai 0,9 százalékkal emelkedtek. Ez az átlagot meghaladó növekedés az idényáras élelmiszerek árának 6,9 százalékos emelkedésének következménye. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek. A ruházkodási cikkek, a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások körében árcsökkenés volt. A szeszes italok, dohányáruk és az egyéb cikkek, üzemanyagok esetében az áremelkedés az átlagosnál magasabb volt. Ez utóbbin belül az üzemanyag-árak 2,2 százalékkal emelkedtek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik