Gazdaság

Újabb hurrikán drágítja az olajat

Háromnapi árcsökkenés után kedden kissé drágult a kőolaj a szabadpiacon, mert a Mexikói-öbölben újabb hurrikán fenyeget a viszonylag kevés kárt okozó Dennis hurrikán elvonulása után, és a piacon az amerikai stratégiai benzintartalék csökkenésére is számítanak a múlt hétről.

A múlt heti adatokat szerdán közlik az amerikai energiaügyi minisztériumban. Reggelre azonban lassult a drágulás, mert közben a kínai kormány 8,8 százalékos GDP-növekedést jósolt idénre, a tavalyi 9,5 százalékos többlet után.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 59,02 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 10 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, augusztusi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 1,7332 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0011 dollárral drágább a hétfői NYMEX-zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta kedd reggel hordónként 57,50 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, 6 centtel drágább a hétfői zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik