Gazdaság

Brau-papírok végnapjai

A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde július 14-én törli a terméklistáról, így a társaság elsőbbségi részvényeivel július 13-án lehet utoljára kereskedni.

A soproni sörtársaság fő tulajdonosa, a Heineken csoporthoz tartozó és a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt.-ben 99,15 százalék szavazati joggal rendelkező Brau Immobilien GmbH tőzsdei vételi ajánlatot tett, amely július 1-jén lezárult.

Az ajánlattevő július 7-én igazolta, hogy az ajánlatot elfogadóknak kifizette a részvények ellenértékét, így a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója határozott a Brau-részvények törléséről. A Brau Immobilien az idén februárban 17 200 forintban határozta meg ajánlatát, amelyet végül a felügyelet is jóváhagyott.

A Brau egy százalék többlet osztalékra jogosító elsőbbségi részvényeit 1994 májusában vezették be a Budapesti Értéktőzsdére. A társaság utoljára a 2002. év után fizetett osztalékot, erre a részvénysorozatra 17 százalékot, részvényenként 510 forintot. A 2003. évi 2,69 milliárd forint, illetve a múlt évi 909 millió forint adózott nyereséget a tulajdonosok döntése szerint visszaforgatták a társaságba, és nem fizetettek osztalékot.

A Brau-részvényekkel utoljára a múlt hét csütörtökön kötöttek üzletet 13 995 forinton, de mindössze 10 papír cserélt gazdát. A hétfői kereskedésben a vételi ajánlat 14 200 forint, az eladási 15 700 forint volt, de üzletet nem született.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik