Gazdaság

BÉT: elmúlt a pánik, csúcson az index

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 58,70 pontos emelkedéssel, újabb történelmi csúcson, 19 447,51 ponton zárt pénteken. Az előző kereskedési napi záró értékhez képest ez 0,30 százalékos emelkedés.

A forgalom meghaladta a 14 milliárd forintot, a vezető részvények ára a gyengülő Magyar Telekom és a stagnáló OTP kivételével erősödött a csütörtöki záráshoz képest, a Mol, a Richter és az Egis történelmi csúcson forgott nap közben.

Nagy Péter, a HVB Bank üzletkötője elmondta, hogy a csütörtöki londoni robbantásokat követő pánik lecsillapodott, az európai tőzsdék is emelkedetek. Hozzátette, hogy a nap nagy részében emelkedett a BUX index, a növekedés elérte a 1,5 százalékot, az utolsó órákban azonban visszaesett, így csak 0,30 százalékkal haladta meg az előző napit.

Az üzletkötő a magas olajár miatt a jövő héten sem zárta ki a Mol és a BUX index további erősödését. Újabb csúcsok lehetnek a következő héten is, de jelentős növekedés nem, inkább csak oldalazó árfolyammozgás várható – tette hozzá Nagy Péter.

A forgalom felét, 7,6 milliárd forintot a Mol kereskedése adta. Az olajipari papírok 295 forintot erősödtek, 18 495 forinton zárt, napközben az árfolyam 18 600 forintig emelkedett.Az OTP papírok 2,9 milliárd forintos forgalomban az előző napival megegyező, 7.130 forinton zártak.

A Richter záróára 31 500 forint volt, 20 forinttal magasabb a csütörtökinél. A gyógyszergyári papírok forgalma 1,7 milliárd forint volt, az árfolyam napközben újabb történelmi csúcsra, 32 000 forintra emelkedett. A Magyar Telekom árfolyama 12 forinttal 855 forintra gyengült, forgalma 722 millió forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik