Gazdaság

Az összes régiós valuta gyengült

admin
admin

2005. 07. 07. 16:18

A forint régiós hatásokra már reggel is gyengébben nyitott a bankközi devizapiacon, a londoni City-t ért terrortámadás azonban még tovább rontotta a magyar valutát.

Az eurót 247,95/248,05 forinton jegyezték fél négy tájban, csaknem egy forinttal erősebben a 247,20/25 forintos szerdai árfolyamnál. A forint szerdához képest 27 bázisponttal 12,17 százalékra gyengült a +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

A kereskedők heves árfolyamingadozásról számoltak be, sokszor okozott nehézséget a piaci tendenciák felismerése. A külkereskedelemben érdekelt cégek közül csak kevesen tudták kihasználni az árfolyam változásban rejlő lehetőséget a kurzusok gyors és hektikus mozgása miatt – mondják kereskedők.

Az üzletmenetet nem a szokásos euró/forint kötések határozták meg, bár a magyarországi bankközi piacon nem volt érzékelhető a valuták svájci frankba áramlása – mondták kereskedők. Elsősorban a dollár/forint, euró/dollár és a font/dollár relációkban volt élénk a piac. A font/dollár árfolyam a reggeli 1,7535-ös szintről 1,74-ig, az euró/dollár 1,1920-ról 1,2020-ig gyengült.

Az euró jegyzése 247,50-249,15 forint között, a dolláré 206,30-208,0 forint között mozgott. A délután jegyzett 208 forintos dollárkurzus 70 fillérrel volt magasabb a szerdai 207,30/40 forintos árfolyamnál.

A régió valutái közül a lengyel zloty 0,7 százalékkal, a szlovák korona 1 százalékkal, a magyar és a cseh valuta mintegy 0,25 százalékkal gyengült az euróval szemben.

Hektikus mozgások

Az állampapírok piacán a terrortámadás átírta a várakozásokat. A befektetők átrendezték portfóliójukat, csökkentve a részvények és növelve a biztonságosabb befektetésnek számító állampapírok részarányát. Ezért előbb a vásárlások miatt csökkentek, majd technikai okokból emelkedtek a hozamszintek a másodpiacon.

A hírekre váró piacon kevesen vállalkoztak üzletekre, amit jegyzések hiányában nehezen is tehettek volna meg. A külföldiek londoni bankházakon keresztül érkező árjegyzései ugyanis elmaradtak a robbantások miatt, a City egy része be is zárt.

Az árfolyamjegyzésre kötelezett hazai elsődleges értékpapír-forgalmazók az ÁKK-hoz kötelezően benyújtott délutáni ajánlatai alapján az éven belüli állampapírok referenciahozama 3-5 bázisponttal, a hároméves államkötvényé 7 bázisponttal, az ötévesé 5 bázisponttal, a tízévesé 7 bázisponttal, a 15 évesé 8 bázisponttal emelkedett. Délután a tőzsdei korrekciókkal egy időben már az amerikai és német hosszú lejáratú államkötvények hozamcsökkenése is emelkedésbe fordult.

A kamatpiacon az overnight és a tomnext kamat 6,70/90 százalékon maradt, de a piacon csökkenésre számítanak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.