Gazdaság

Megspórolható 600 milliárd?

Hatszázmilliárd forintos megtakarítást ígér a közszférában a reformokért felelős kormánymegbízott, ha bevezetik az általa javasolt új szabályozást. A miniszterelnöknek azonban úgy tűnik más tervei vannak – írja a Világgazdaság.

A jövő évi költségvetésből hatszázmilliárd forint spórolható meg a központi és az önkormányzati költségvetésekből. Ennyi ugyanis az a pufferösszeg, amely a feladatellátáshoz és a működéshez szükséges költségek tervezésekor tartalékként jelenik meg a közszférában – állítja Vadász János. A közszolgálati reformért felelős kormánymegbízott a miniszterelnök számára hétfőn eljuttatott feljegyzésében komplex javaslatot tett arra, hogyan csökkenthetők a közszféra kiadásai.

Hogy Gyurcsány Ferenc mit reagál a javaslatra, egyelőre nem tudni, most azonban úgy tűnik, hogy a kormánymegbízotti hivatal és a miniszterelnök egymás ellen, de legjobb esetben is párhuzamosan dolgozik. Egy május 23-án kelt kormányrendelet értelmében ugyanis hat miniszter kapott megbízást a közigazgatás teljesítménynövelését és átalakítását célzó feladatok kidolgozására. Vadász János számára azonban nem delegált feladatokat Gyurcsány Ferenc.

Vadász János szerint a közszférában ugyanazokat a problémákat kell kezelni, mint a versenyszférában. A közalkalmazotti és köztisztviselői jogviszonyon kívül az összes foglalkoztatási forma megtalálható, így a vállalkozói és a megbízási szerződések is. Az új szabályozás többek között azért sért komoly érdekeket a közszférán belül, mivel átalakítaná a béreket. Bár a havi kereset, valamint az illetmény 65 százaléka garantált lenne, a fennmaradó húsz százalék a teljesítmény függvényében változna, a további 15 százalék pedig csak szakmai többletvállalás esetén járna. A reformért felelős szakember úgy látja, létszámcsökkentés révén is faraghatók a kiadások.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik