Gazdaság

Az adóreform növeli a vállalkozások terhelését

Az adómódosításokkal a vállalkozások inkább hosszútávon nyernek. A minimálbér emelése a munkaerő-igényes vállalkozások működését veszélyeztetheti.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) ezúttal az új adótörvények vállalkozásokra várható hatását vizsgálta. Parragh László, az MKIK elnöke elmondta: alapvetően üdvözlik a kormány által bejelentett adómódosításokat, különösen, hogy azt öt éves távlatban kívánja a kormány megvalósítani.

A kamara szerint a vállalkozások azonban inkább hosszútávon nyernek az adómódosításokkal, ugyanis a terhelésük jövőre növekedni fog. A minimálbér emelése különösen a munkaerő-igényes vállalkozásokra ró nagyobb terhelést, és ezáltal veszélyeztetheti is azok működőképességét – tette hozzá Parragh.

Az MKIK szerint a jövőben jövedelemátcsoportosítás várható a közép- és kisvállalatoktól a nagyobbak felé.


A minimálbér emelése, az első évben 74 milliárd forint többletterhet jelent a vállalkozásoknak. Ezt pedig nem ellensúlyozza az adócsökkentésekből adódó keresetélénkülés miatt – az MKIK szerint mindössze – 59 milliárd forintos államháztartási többletbevétel. Hozzá kell tenni ugyanakkor, hogy a pénzügyi tárca 2006-ra 139 milliárd forintra becsüli a többletbevételt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik