Gazdaság

Gráf: 2,5 millió tonna új tárolókapacitás épül

Az uniós intervencióra felajánlott 4,5 millió tonna gabona felvásárlása e hónap végére megtörténik – közölte Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.

Az agrártárca vezetője szerint 1,5 millió tonna magyar gabona külföldi elhelyezésére is lehetőség nyílik. Ezt a gabonát az Európai Unió közreműködésével az ibériai országokban – Spanyolországban és Portugáliában értékesítik. Emellett a tárolási gondok megoldása érdekében 2,5 millió tonna új tárolókapacitást létesítenek, 400-600 ezer tonna kapacitást pedig felújítanak – mondta.

Tavaly a mintegy 17 millió tonnás rekord gabonatermést sikerült a magtárakban elhelyezni, ebből mintegy 5-6 millió tonna gabona van a raktárakban. Ehhez kell a legkevesebb 14 millió tonnás idei termést hozzászámítani az elhelyezés szempontjából.

Soproni Horváth Lajos, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) sajtófőnöke elmondta: a hivatal a gazdálkodóktól eddig mintegy 3,5 millió tonna gabonát vett át uniós intervencióra. E hónap – azaz az intervenciós felvásárlási időszak végéig – további mintegy 800 ezer tonnát vesznek meg.

Az MVH összesen 4,9 millió tonna raktárkapacitásra kötött szerződést, amelyből 2,2 millió tonna az úgynevezett rövid lejáratú szerződés. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ezeket a raktárakat augusztus folyamán ki kell üríteni. A hivatal gazdaságossági szempontok alapján vizsgálja azokat a külföldi ajánlatokat is, amelyek a magyar gabona elhelyezésére érkeztek többek között Lengyelországtól, Olaszországtól, Romániától, Németországtól és Belgiumtól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik