Gazdaság

Kettőkor kamatdöntés

A Monetáris Tanács hétfőn tartandó kamatdöntő ülésétől az elemzők egyöntetűen 25 bázispontos kamatvágást várnak. Az alapkamat így 7 százalékra eshet.

Kamatvárakozások

Az MTI által megkérdezett 8 nagy londoni befektetési ház kamat-előrejelzése a június 20. döntés után, illetve év végére:
• UBS: 7; 6,75
• CSFB: 7; 6,75
• BNP Paribas: 7; 6,75
• HSBC: 7; 6,5
• Bank of America: 7; 6,75
• ING: 7; 6,75
• Citigroup: 7; 6,75
• DrKW: 7; 7.


A piac 25 bázispontos kamatcsökkentést vár, amire a megkérdezett elemzők szerint a kedvező májusi inflációs adat és a forint erősödése ad lehetőséget.

A Monetáris Tanács legutóbb május 24.-i hatállyal csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal 7,25 százalékra.

Az idén korábban négyszer mérsékelte a kamatot: januárban 50 bázisponttal 9,0 százalékra, februárban 75 bázisponttal 8,25 százalékra, márciusban 50 bázisponttal 7,75 százalékra, áprilisban pedig 25 bázisponttal 7,5 százalékra.

A legutóbbi kamatvágás mellett a tanács tagjai közül nyolcan voksoltak a 25 bázispontos csökkentésre, négyen a kamatláb szinten tartását támogatták, egy tag pedig 50 bázispontos mérséklést javasolt.

London is egységes

Egyöntetűen kis mértékű kamatcsökkentést várnak a jegybank hétfői ülésétől az MTI által kérdezett londoni befektetési házak is , az év hátralévő szakaszában várható pénzügypolitikai lépésekről azonban már eltértek a vélemények.

A felmérésbe bevont nyolc nagy londoni befektetési ház feltörekvő piaci elemzői egyaránt a jelenleg 7,25 százalékos jegybanki kamatszint 0,25 százalékpontos csökkentését jósolták hétfőre.

Év végi jóslatok

A további kamatpolitikai lépésekkel kapcsolatos várakozások azonban széles sávban szóródtak, a zérótól a fél százalékpontos újabb kamatcsönkkentés előrejelzéséig, vagyis 6,50 és 7,00 százalék közötti év végi jegybanki kamatszint-jóslatig.

A nyolc ház közül hat adott 6,75 százalékos év végi kamatelőrejelzést, vagyis a többség a hétfői után még egy 0,25 százalékpontos csökkentést vár az idén. Egy befektetési bank (HSBC) 6,50, egy másik (DrKW) 7,00 százalékra várja az MNB-kamatot az év végén.

A DrKW – a Dresdner-csoport londoni befektetési részlege – szerint a csalódást keltő, 3,6 százalékos májusi 12 havi fogyasztói infláció sem fogja eltántorítani az MNB-t a hétfőre várt 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéstől, hiszen a jegybank májusban is végrehajtott egy hasonló csökkentést, amikor pedig az előző hóról 3,9 százalékos 12 havi inflációs adat látott napvilágot.

A Dresdner elemzői szerint ebből is egyértelműen látszik, hogy a nemzeti bank a maginflációra koncentrál, amely 2,2 százalékra süllyedt májusban éves összevetésben. Emellett a vártnál gyengébb, 2,9 százalékos első negyedévi GDP-növekedés is arra utal, hogy rövid távon nincs kockázata a kereslet által táplált inflációs nyomásnak a magyar gazdaságban.

A DrKW szerint ugyanakkor a hétfőre valószínűsített kamatcsökkentés után az MNB-nek “rendkívül korlátozott” mozgástere marad csak, a költségvetési lazaság és a forintgyengülés középtávú kockázata miatt. A Dresdner térségi elemzője az MTI-nek Londonban azt mondta: a “rendkívül korlátozott mozgástér” megfogalmazás a bank azon véleményét tükrözi, hogy az idén a hétfői után már nagy valószínűséggel nem lesz több kamatcsökkentés.

A Bank of America elemzője ugyanakkor azt mondta, hogy júliusban vagy augusztusban vár még egy 0,25 százalékpontos csökkentést, annak ellenére is, hogy szerinte az év második felében vissza fog gyorsulni az infláció 4 százalék közelébe. Ezt a várakozást azzal indokolta, hogy az év előrehaladtával gyengülnek az éves összevetésű kedvező bázishatások.  A BoA elemzője szerint az MNB úgy fogja abbahagyni a nyáron a monetáris enyhítési kurzust, hogy ezt külön nem jelenti be, nem akarván zavart kelteni a forint- és az adósságpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik