Gazdaság

62 dollárra drágulhat az olaj

Hétfőn a korai reggeli órákban rekordmagasságba szökött fel a nyersolaj ára, hordónként meghaladta az 59 dollárt. A drágulásét ezúttal nigériai terrorfenyegetések felelősek. Piaci szereplők szerint idén még a 62 dollár körüli ár sem elképzelhetetlen, de a következő öt évben olcsóbb lesz a nyersolaj.

A West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júliusi határidőre közép-európai idő szerint hétfő reggel hordónként (159 liter) 59,18 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 64 centtel drágább a pénteki New York-i zárónál. Az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 64 centtel, 58,40 dollárra drágult a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén.


Az újabb drágulásért ezúttal a terrorfenyegetéseket teszik felelőssé a BBC által megszólaltatott elemzők. Lagosi konzulátusát ugyanis mind az Egyesült Államok, mind Németország, mind pedig Nagy Britannia bezárta szélsőséges iszlám csoportok fenyegetései nyomán. A Nigériából származó olajnak kulcsszerepe van az Egyesült Államok ellátásában, és szakértői vélemények szerint a “fekete arany” az utóbbi időben elsősorban az amerikai olajkereslet miatt drágult.


A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordónkénti még az idén 62 dollárra nő, majd az év végén 53 dollár körüli lesz, a következő öt évben pedig csökkenhet – derült ki az RBC Capital Markets pénteken ismertetett felméréséből.

A megkérdezett közel 50 energiaipari cégvezető és intézményi befektető kétharmada szerint a következő öt évben a kőolaj ára 35 dollárra süllyed, a választ adók egyharmada azonban sokkal borúlátóbb. Véleményük szerint a 100 dolláros ár sem kizárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik