Gazdaság

Túlköltött agrárbüdzsé

Túlköltekezett az agrártárca, ugyanis az agrár- és a vidékfejlesztés költségvetése keretében idén rendelkezésre álló 328 milliárd forintból több mint 200 milliárd forintot kifizetett május végéig – írja csütörtöki számában a Napi Gazdaság.

Ez még akkor is tetemes összeg, ha a kifizetések jelentős része a korábbi évek determinációja. Az időarányosnál nagyobb arányú kifizetések az elkötelezettségek miatt önmagukban nem jelentenek meglepetést, a nagy számok mögött azonban komoly gondok vannak – írja a lap mezőgazdasági szakemberekre hivatkozva. Így a nemzeti támogatásoknál, amelyek esetében a keret túlnyomó részét kifizették már okoz problémát a túlköltekezés. Ugyanis ebben a keretben az idén gyakorlatilag nem maradt szabadon elkölthető agrárpénz, s március végi nyilatkozatok szerint néhány milliárd forinttal gazdálkodhatott csak szabadon az agrártárca.


Ezért a notifikált nemzeti támogatásokat előreláthatóan két ütemben folyósítja a minisztérium, a második ütem indulására pedig csak a Nemzeti Fejlesztési Terv átcsoportosítása után lesz lehetőség. Erről június 28-án dönthet Brüsszel, de pozitív döntés esetén is a korábbi várakozások szerinti 20 milliárd forintnak csak a felét, előreláthatóan 10 milliárd forintot lehet majd átcsoportosítani nemzeti támogatási célokra – értesült a lap. Ezt a forrást – a korábbi nyilatkozatok szerint – az agrártárca a sertés- és a baromfiágazat támogatására fordítaná.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik