Gazdaság

Olcsóbb gyógyszerhez igazítanák a tb-támogatást

Több mint 4,3 milliárd forint megtakarítást remél az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a július 1-jén kibővítendő, fix összeggel támogatott gyógyszerkörtől – jelentette ki Lengyel Gábor főosztályvezető.

A biztosító 1885 termékre – ez a támogatott orvosságok egyharmada – terjeszti ki ezt a fajta támogatást, köztük 381 az e körbe újonnan bevont termék. A közel hatezer medicinát tartalmazó tb-gyógyszerlista júliustól mintegy 150 szerrel bővül, többségében generikus gyógyszerekkel.

E gyógyszer-támogatási rendszer lényege, hogy az azonos hatóanyagú, vagy az egyes betegségek kezelésére szolgáló, de különböző hatóanyagú, ám a hatóság által egyenértékűnek minősített orvosságok közül – egyfajta számítási módszer szerint – a legolcsóbbhoz igazítja a fix tb-támogatás összegét. Ha az így képzett referenciaárnál drágább szert ír fel az orvos a betegnek, nagyobb összegű térítést kell fizetnie. A különbség akár tízszeres is lehet az olcsóbb generikus és a drágább innovatív készítmény között. A fix támogatásba az ötven, 70 százalékkal támogatott szer mellett bekerült 215-féle kilencven százalékkal és 98-féle száz százalékkal támogatott termék is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik