Gazdaság

Mit tegyünk történelmi csúcson?

BIZTOS NYERŐBEN. Akkor áll történelmi csúcson egy részvény árfolyama, amikor olyan szintre emelkedik, ahol korábban még soha nem fordult meg. (A héten nemcsak az OMV részvényesei kerültek ilyen kellemes helyzetbe, de a Richter is új csúcsra járt.) A tulajdonosok ilyenkor biztosan nyerőben vannak, a hogyan továbbról viszont két szempontot mérlegelve érdemes dönteniük: egyrészt technikai, másrészt fundamentális alapon.

FIGYELD A FORGALMAT! A technikai megközelítésben nem csak az árfolyam mozgását érdemes tanulmányozni, sokatmondó az is, hogy a csúcsdöntés előtt, majd annak során milyen forgalmat regisztráltak a papír piacán. Amennyiben a részvény a szokásos piaci forgalmát erősen meghaladó aktivitás mellett került új csúcsra, tovább emelkedhet az árfolyam, főként akkor, ha az adott napi nyitóár magasabb, mint az előző napi záróár (rés keletkezik a grafikonon). Amennyiben az új csúcs elérése gyenge vagy átlagos forgalom mellett történik, úgy ajánlott a részvénypozíciónk csökkentése.

FONTOS A REALITÁS. A fundamentális oldal vizsgálatakor a papír reális, indokolható értékét kell megbecsülni a gazdálkodási teljesítmény, a kilátások, illetve a szektortársak árazási szintjét figyelembe véve. Ha úgy találjuk, hogy a részvény fundamentális értékét meghaladja az aktuális piaci árfolyam (túl sokat emelkedett), a pozíció csökkentése indokolt. Ám ha még látunk fundamentális tartalékot a részvényben, akkor jogosan bízhatunk abban, hogy a papír tovább emelkedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik