Gazdaság

56 dollár közelében az olajár

Csütörtökön, csekély hajnali veszteségek után, kissé tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon. Előzőleg, szerdán az OPEC kvótaemelése nem semlegesíthette az amerikai stratégiai tartalékok vártnál nagyobb múlt heti csökkenéséről megjelent adatok hatását.

Az OPEC szerdán eldöntötte, hogy kvótakötelezett tíz tagja számára napi 500 ezer hordóval napi 28 millió hordóra növelik az összkvótát – egy éven belül ez az ötödik kvótaemelés -, de ez nem hatott a szabadpiaci árakra, mert a döntéssel csak az eddig tényleges túltermelést tették hivatalossá. Már most kilátásba helyeztek további, ugyancsak napi 500 ezer hordós emelést júliusban vagy augusztusban, ha az árak tartósan magasak maradnak.

A West Texas Intermediate júliusi határidőre csütörtök reggel hordónként 55,59 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 2 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál.

A Brent csütörtök reggel hordónként 55,27 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, augusztusi határidőre, 3 centtel drágább a szerdai zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik