Gazdaság

147,3 milliárd a júniusi áht-hiány

Az előzetes adatoknak megfelelően alakult az államháztartás májusi hiánya, és a pénzügyi tárca júniusra 147,3 milliárd forintos deficitet prognosztizál. Így a féléves államháztartási hiány 985 milliárd forint lesz; az éves terv 1024 milliárd forint.

Elemzők és gazdaságkutatók szerint valószínűtlen, hogy így tartható lesz a kormány által előrejelzett 3,6 százalékos GDP-arányos hiány. Helyette 4 százalék körüli deficitet jósolnak, ami több ugyan a vártnál, de kevesebb a tavalyi 4,5 százaléknál.


A központi költségvetés, valamint az elkülönített állami pénzalapok egyenlege kedvezőbb lett a prognózisnál. A társadalombiztosítás pénzügyi mutatója a várakozásoknak megfelelően alakult.


A kabinet még hivatalosan nem módosította a hiánycélt, de egyre többen és egyre gyakrabban beszélnek a költségvetési szigorítás szükségességéről. Veres János pénzügyminiszter külföldi újságíróknak május 20-án kijelentette, hogy még ebben a félévben lesznek olyan lépések, amelyek a bevételeket növelik, illetve olyanok, amelyek a kiadásokat csökkentik.


Kis lépések a hiány csökkentéséért


A hiánycél tartása érdekében a korány nem oldja fel a költségvetési törvény alapján képzett, és márciusban megemelt államháztartási tartalékot, ami a kiadási oldalon 125 milliárd forintos megtakarítást jelent.


Egyéb intézkedésekkel többletbevételt akarnak elérni. Így a szerencsejáték törvény módosítása, a harmadik országokból származó importáfa-rendszer átalakítása, a járulékalap tervezett szélesítése, a dohánytermékek behozatalának szigorúbb ellenőrzése növeli a büdzsé bevételeit.


A költségvetést tehermentesíti, hogy megváltozott az autópálya-építés finanszírozási formája, és a korábban számítottnál több szakasz épül magánberuházásként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik