Gazdaság

11,9 százalékkal nőttek a bruttó bérek áprilisig

A nemzetgazdaságban összességében a bruttó átlagkeresetek 11,9, a nettó átlagkeresetek 12,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Átlagosan 2 millió 776 ezren voltak alkalmazásban, annyian, mint egy évvel korábban.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint idén az első négy hónapban a versenyszférában a bruttó nominális átlagkereset 6,5, a nettó átlagkereset 8,0 százalékkal emelkedett. A költségvetés területén – az ez évben egységesen januárban fizetett egyhavi külön juttatás miatt – a bruttó átlagkereset 22,7, a nettó átlagkereset 21,4 százalékkal növekedett. Ez utóbbi területen a jutalom és az egyhavi külön juttatás nélkül számított bruttó kereset növekedési üteme 7,1 százalék volt.

Áprilisban a versenyszférában dolgozók bruttó keresete 6,4, a költségvetési szférában dolgozóké 6,9 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket, ez nemzetgazdasági szinten 6,5 százalékos növekedést jelent. Az áprilisi nettó keresetek 8,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbi szinthez képest.

A versenyszférában 2005. január–áprilisban 0,4 százalékkal nőtt a létszám, míg a költségvetés valamennyi meghatározó területén folytatódott a létszámcsökkenés, így a költségvetési intézményeknél összességében 1,4 százalékos volt a létszámvesztés.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 2005. január–áprilisban 157 500 forint volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 141 200 forintot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 196 900 forintot kerestek.

A bruttó nominális keresetek nemzetgazdasági szinten is kiemelkedően magas, 11,9 százalékos növekedésében a költségvetési szférában dolgozók egyhavi külön juttatása kifizetésének átütemezése játszotta továbbra is a fő szerepet.

Az előző év azonos időszakához mért változások torzításmentes mérésére a rendszeres keresetek alakulásának vizsgálata alkalmasabb. A jutalom, prémium, valamint külön juttatások nélkül számított úgynevezett rendszeres kereset növekedési üteme a nemzetgazdaság egészében és ezen belül a vállalkozásoknál 6,8 százalék, a költségvetési intézményeknél 7,1 százalék volt.

A nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 102 700 forint volt január–áprilisban (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 74 500 forint, a szellemi foglalkozásúaké 135 000 forint), 12,3 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest, amiben szintén fontos szerep jutott a kifizetések átütemezésének.

A nemzetgazdasági szintű havi átlagos munkajövedelem 165 100 forint volt, 11,8 százalékkal több az előző év azonos időszakinál. A munkajövedelem kereseten felüli része 2005. január–áprilisban munkavállalónként átlagosan 4,6 százalék volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik