Gazdaság

Kapós a magyar éticsiga

Nem kedvez az idei időjárás a hazai éticsigáknak, de ennek ellenére nem kell visszaesésre számítani.

A kedvezőtlen időjárás ellenére nincs hiány éticsigából, ugyanis egy hete, az idei évre a környezetvédelmi tárca által engedélyezett 2000 tonnából, 1400-1500-at gyűjtöttek be – mondta a FigyelőNetnek Pacs István, az Éticsiga-terméktanács elnöke.


A kilogrammonként 80 forint körüli áron felvásárolt csigát csak a kijelölt helyeken és a meghatározott mennyiségben lehet értékesíteni. Április 15-étől június 15-éig, a legalább 30 milliméteres, kifejlett példányokat lehet begyűjteni, országos szinten 2 ezer tonnát. A mennyiségi korlátra azért van szükség, mert Magyarországon, akárcsak Európa többi részén, védett állat az éticsiga, s Nyugat-Európában és a legtöbb keleti államban tilos a gyűjtés. Pacs szerint hazánkban is bármikor bevezethetnek hasonló tiltást, azonban ennek egyelőre kevés a valószínűsége. A populáció fenntartása érdekében független szakértők figyelik rendszeresen a csigák számát, és ez alapján, évente állapítják meg a begyűjtésre engedélyezett mennyiséget. A terméktanács elnöke szerint azonban a magyarországi állomány nagysága egyelőre stabil.


A beszedési határidő lejárta előtt egy héttel mintegy 1400-1500 tonna állatot vettek át a felvásárlási engedéllyel rendelkező telephelyeken. A begyűjtött állatokat szinte egy az egyben exportálják, hiszen a hazai fogyasztás nem kimutatható. A csigákat fogyasztásra elsősorban Franciaországba, a Benelux-államokba, Svájcba és Olaszországba exportálják. Az európai felvevőpiacokon az idén csökkent a luxus fogyasztási cikknek számító csiga iránti kereslet. Pacs szerint ez egyértelműen a gazdasági visszaeséssel magyarázható.


A mintegy 2600-3000, felvásárlási engedéllyel rendelkező telephelyen a területi környezetvédelmi felügyelőségek munkatársai folyamatosan ellenőrzik a csigák nagyságát. Amennyiben valakit méreten aluli csigák gyűjtésén vagy forgalmazásán kapnak, első körben figyelmeztetésben részesül. Később az állatok eszmei értékének megfelelő, darabonként 2 ezer forintos büntetésre számíthat. A csiga magyarországi felvásárlási ára kilogrammonként 60-80 forint, míg az értékesítési ár a feldolgozottság szintjétől függően változik. Többletfelvásárlás nem fordulhat elő, mivel a felvevőhelyek csak az előre lekötött mennyiségnek megfelelő élő állatot vehetnek át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik