Gazdaság

Veres: nem várhatók radikális lépések

Magyarország változatlanul elkötelezett a 2010-es eurócsatlakozás mellett, a közös valuta jövőjével kapcsolatos legutóbbi bizonytalanságok ellenére – írja a Financial Times a magyar pénzügyminiszterre hivatkozva.

A brit üzleti napilap internetes kiadásában megjelent interjúban Veres János elmondta, hogy nem számol az euró komolyabb válságával, és Magyarországnak egyébként sincs más lehetősége, mint az, hogy továbbra is a 2010-es euróövezeti csatlakozásra készüljön.

A Financial Times szerint a nyolc új kelet-európai EU-tagország közül Magyarországot teljesíti idáig a legkevesebb, a csatlakozás feltételének tartott kritériumot. Az euróövezeti deficit-, infláció-, kamat- és adósság-kritériumok két éven belül meg kell felelni, ahhoz, hogy Magyarország az euróövezet tagja legyen.

Veres János kizártnak tartja, hogy a kormány bármiféle radikális lépést tegyen. Az elemzők szerint azonban pont erre lenne szükség, hogy a terveknek megfelelően haladjon a csatlakozási folyamat. A miniszter kijelentette: Magyarország nem vezet be olyan egységes adórendszert, amilyent más közép- és kelet-európai országok meghonosítottak, viszont olyan változtatásokat szeretne, amelyek az adójövedelmi bázist szélesítik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik