Gazdaság

Tengerentúlon terjeszkedik a BNP Paribas

Miközben a legnagyobb európai bankok egymás felvásárlásával igyekeznek erősödni, a BNP Paribas gyorsan folytatja terjeszkedését a tengerentúl. A francia cégnél hétfőn bejelentették, hogy megállapodtak a Commercial Federal Corp. bank megvásárlásában.

A 1,36 milliárdos, részvényenként 34,50 dolláros ár 27 százalékos felárat tartalmaz az amerikai bank utóbbi hathavi tőzsdei záróárainak átlagához képest.

A Commercial Federalnak hét nyugati szövetségi államban 198 fiókja van. Tavaly 382 millió dollár bevételből 76 millió dollár adózott eredményt ért el, március végén a mérlegfőösszege 10,4 milliárd dollár volt.

A vételt BNP Paribas százszázalékos tulajdonában lévő BancWest Corp.-nak a leánybankja, a Banc of the West intézi. az üzlettől a BancWestnél 54 millió dolláros költség-megtakarítást és 12 millió dollár extra bevételt várnak 2007-re, az átszervezés költségei után számolva.

A BNP Paribas tavaly a legnagyobb adózott eredményű kereskedelmi bank volt az euróövezetben. Nemzetközi hálózata az egyik legnagyobb a világon: 85 országban 100 ezer embert foglalkoztat, közülük 67 ezret Európában. Jelenleg érdeklődik, öt más európai bankkal együtt, a legnagyobb román hitelintézet, a Banca Commerciala Romana (BCR) felvásárlása iránt is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik