Gazdaság

Járai szerint elhízott a magyar bürokrácia

Osztrák napilapnak adott interjújában minősítette a magyar gazdaság helyzetét Járai Zsigmond jegybankelnök.

Magyarország csúszik lefelé a külföldi befektetők kegyében címmel, Járai jegybankelnök reformokat sürget alcímmel jelent meg interjú Járai Zsigmonddal, a Magyar Nemzeti Bank elnökével a bécsi Kurier című lapban.


Járai ebben kijelentette, hogy számára nyugtalanító a Standard and Poor’s hitelminősítő Magyarországot leminősítő értékelése, bár az Magyarországon nem okoz világvége hangulatot. A jegybankelnök ezért reformokat sürget, valamint a költségvetési és a kereskedelmi mérleg hiányának a csökkentésére ösztönöz. Szerinte ugyanis az egykori éllovas Magyarország a 10 új EU-tagország között az utolsó helyre került. A külföldi befektetők számára immár vonzóbbak a reformokat végrehajtó szomszédos országok, például az adókat csökkentő és a bürokráciát leépítő Szlovákia és Románia.


A pénzügyi világ bizalma a gazdaságpolitika súlyos hibái miatt megrendült – jelentette ki a jegybankelnök. Magyarország ugyanis a mértéken felüli béremelésekkel, az elhibázott adórendszerrel, és a 800 ezer embert foglalkoztató nagy állami bürokráciával jólét nélküli jóléti államot működtet. A költségvetési hiányt hitelekkel finanszírozza, az államadósság pedig növekszik. Ez olyan út, amely nem az euróövezethez vezet – véli a jegybankelnök.


Szerinte az euró bevezetésének 2010-es határideje túl optimista. Egy éven belül kétszer is a pénzügyminiszter cseréjéhez vezetett, hogy a kormány nem tudott gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani. A Gyurcsány Ferenc kormányfő által a közelmúltban bejelentett 100 lépés programban mindenképpen üdvözlendő az átfogó reformok iránti komoly szándék. Azonban Járai nem számít arra, hogy ezek a reformok még a 2006-os parlamenti választások előtt kibontakoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik