Gazdaság

Az érintett gazdálkodók fele akar csak önadózni

Júliustól csak szűk körben, külön engedéllyel fizethetik önadózással az importáfát a cégek. Öt nap múlva lejár a kérelmezési határidő, ám eddig az érintett gazdálkodóknak csak a fele élt a lehetőséggel – írja a Világgazdaság.

A vám- és pénzügyőrség értetlenül áll a dolog előtt, hiszen arra számított, akinek módja van rá, igyekszik a kevésbé szigorú eljárást választani. Július 1-jétől visszaáll a csatlakozás előtti rend, azaz újból a vámhatóság veti ki és szedi be az általános forgalmi adót a harmadik – EU-n kívüli – országokból érkező termékimport után.

A pénzügyi tárca elismerte, hogy nem vált be a túlzott liberalizmus, amely egyébként sem mondható általános gyakorlatnak az unióban, s a vártnál jóval kevesebb áfa érkezett a büdzsébe. Kiderült, a tavaly május 1-jén bevezetett szabályozás versenyelőnyhöz juttatta a közösségen belüli beszerzéseket és a harmadik országból érkező importot a belföldi beszerzésekkel szemben. Az egyenlő versenyfeltételek megteremtése érdekében is döntöttek a szigorúbb vámeljárás visszaállítása mellett.

A szigorúság alól felmentést kaphat egy szűk vállalkozói kör: a nemzetgazdasági szempontból jelentős exportáló-importáló gazdálkodóknak meghatározott ideig – jövő év június 30-áig – engedélyezhetik az önadózás folytatását. A vámhatóság adatai szerint 120 cég felelhet meg az engedélyeztetés kritériumainak – mondta Szendi Antal vámigazgató. Közülük eddig 56-an éltek a lehetőséggel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik