Gazdaság

Dinamikusan bővülnek az ingatlanalapok

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségéhez(BAMOSZ) tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona május végén 2,3 százalékos növekedést követően meghaladta az 1456 milliárd forintot. Az összes vagyon egyre nagyobb része van a 18 hazai ingatlanalapban.

A május havi 32 milliárd forintos növekedésből több mint 16 milliárd forintnyi volt az új befektetés, míg az alapok hozama hasonló mértékben növelte az alapok összvagyonát.

Az alapok meghatározó része a nyilvános nyíltvégű értékpapíralapok közé tartozik (149 alapból 100), és jelenleg az összes vagyon 80 százaléka ilyen alapokban van. Bár az elmúlt hónapban 1 új alap is indult, ennek ellenére májusban a befektetők 15 milliárd forintnyi vagyont vontak ki a nyilvános nyíltvégű alapokból.

A 12 milliárd forintnyi pozitív hozamnak köszönhetően viszont csak 0,3 százalékkal, 3 milliárd forinttal csökkent ezen alapok vagyona a hónap során. Ezzel szemben a zártkörű értékpapíralapok vagyona áprilisban 7,1 százalékkal, 35 milliárd forintra nőtt, elsősorban a részvényalapok hatására. (Az alább található grafikonok a zártkörű és nyilvános alapok vagyonát együtt mutatják.)

Az összes vagyon egyre nagyobb része – május végén mintegy 13 százaléka – van a 18 magyarországi ingatlanalapban. Az ingatlanalapok száma az elmúlt hónapban egyel, vagyonuk 18 százalékkal, közel 29 milliárd forinttal bővült, ami a legjelentősebb növekedés a hónapban.

A növekmény döntő hányada, közel 27 milliárd forint volt az új befektetés, az alapok a hónap során átlagosan 1 százalék körüli hozamot értek el. A garantált alapok száma is egyel nőtt május folyamán, az így 26-ra gyarapodott alapok összvagyona pedig 6 százalékal, közel 4 milliárd forinttal nőtt e hónapban. Ez a gyarapodás részben az új alap tőkevonzásának eredménye, részben az alapok átlagosan 1 százalék körüli hozamáé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik