Gazdaság

Nyugalmunk érdekében

Nemcsak a háborút, de a békét is megnyerte a Morcheeba nevű relaxációs triphop: megvált énekesnőjétől, a szólókarrierre vágyó Sky Edwardstól, de a Godfrey testvérpár gyorsan megtalálta a tökéletes helyettest, Daisy Martey-t, aki korábban a Noonday Underground nevű zenekarban énekelt. Ha a fogadóirodák feltették volna a kérdést: vajon túléli-e a zenekar a frontlány elvesztését, a legtöbben arra szavaztak volna, hogy a kifogástalan minőségű, számos extrát alapáron kínáló muzsikusok elvéreznének, de úgy néz ki, hogy megtalálták az ellenszert Daisy Martey személyében.




Nyugalmunk érdekében 1
Nyugalmunk érdekében 2
Nyugalmunk érdekében 1

A The Antidote (Az ellenszer) című lemezen megmaradt a slide-gitáros bontogatásokkal bolondított lassú tempó, s azt ezúttal a progresszív rock fuvolával és Hamond orgonával fűszerezett motívumai teszik izgalmassá. Nincsenek az albumon a trió eddigi munkásságára jellemző könnyen beazonosítható slágerek, viszont a hangszeres megoldások ezúttal izgalmasabbak, változatosabbak, és már jórészt túlléptek a műfaj kánonján. A The Antidote az elektronikus triphop és a mediterrán hangulatokkal megfejelt progresszív rock viszonyából született szerelemgyerek. A hangszerelés latin hanyagsága és angol pedantériája, és az álomszerű intenzitás teszik különössé az albumot.

A lemez aktualitását egyebek közt az adja, hogy a trió az idén nyáron is fellép a Sziget Fesztiválon, minden bizonnyal a The Antidote-ra építve programját. A triphop szentháromságból (Massive Attack, Portishead, Morcheeba) a leggyengébb láncszemnek tűnő Morcheeba lett az a formáció, amely sikerrel építette újjá a műfajról alkotott fogalmainkat, és adott folyamatos életjeleket a két másik, agonizáló sztárzenekarral szemben.

Morcheeba: The Antidote • CLS • 44 perc, 10 szám. Poptőzsdei árfolyam: ****

A Morcheeba zenés kozmoszában addig görbült a tér, míg a country össze nem ért a spagetti-westernek hatásvadász zenéjével és a jazz-rockkal, megteremtve a szieszta-diszkót. Ez a zenés reprezentáció a súlytalanság állapotába juttatja hallgatóját, vagyis a The Antidote-ra nem jellemzőek a popkultúra nehézkedési törvényei.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik