Gazdaság

Ínyenc műszer

Sajnos a manapság éretlen állapotban szüretelt, majd sok ezer kilométeres szállítás után a szupermarketek polcaira kerülő zöldségek és gyümölcsök gyakran nem olyan ízesek, mint azt mutatós külsejük alapján feltételezné a fogyasztó; előfordul, hogy még a legzamatosabbnak, legegészségesebbnek tűnők sem tartalmaznak elég cukrot, és az állaguk sem az igazi. A vizuális információkat kiegészítő tapintással, vagy szaglással persze biztosabban kiszűrhető a megfelelő minőségű áru, de a kereskedők nemigen szeretik, ha a vevők összefogdossák a portékát. Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói ezért most a nagyáruházakban alkalmazható lézeres ízmérő-alkalmatosságot fejlesztettek: a készülék kinézetre egy mérleghez hasonlít, ám a ráhelyezett gyümölcsről azt állapítja meg, jóízű-e vagy sem.




Ínyenc műszer 1
Ínyenc műszer 2
Ínyenc műszer 1

A tudósok négy, különböző hullámhosszú lézernyalábot kibocsátó diódát építettek a szerkezetbe. A sugarak által letapogatott információk, a héj színe és mintázata alapján a gyümölcs cukortartalmára lehet következtetni, de az is kiderül, hogy kemény, esetleg pont megfelelő, vagy éppen túl puha-e a húsa. Mindezek alapján a készülék az adatbázisában található referenciaértékekkel veti össze a mért értékeket, majd ezek után sorolja minőségi osztályokba a gyümölcsöt vagy zöldséget.

A kutatók által csak lézernyelvnek nevezett szerkezetet eredetileg minőségellenőrzésre tervezték, arra, hogy nagy mennyiségű, azonos ízparaméterekkel rendelkező almát és körtét szelektáljanak vele, és így már garantáltan jóízű gyümölcs kerüljön a polcokra. A fogyasztók érdekében azonban az ipari méretű készüléket a vásárlók számára használható kivitelben is elkészítették; a tervek szerint ez – több gyümölcsre és zöldségre programozva – hamarosan megjelenhet az üzletekben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik