Gazdaság

Elkezdődött a vita a gyógyszerárakról

A társadalombiztosító által nem támogatott orvosságok fogyasztói árának csökkenését várja a kormány a maximált kereskedelmi árrés megszüntetésétől – jelentette ki az egészségügyi államtitkár a gyógyszertörvény-tervezet vitáját megnyitó parlamenti expozéjában.

Vojnik Márta úgy érvelt, hogy a gyártók, a nagykereskedők és a patikák között szokásos kedvezmények eljuthatnak a betegekhez, s ez jelentősen csökkentheti a gyógyszerköltségeiket – írja a Világgazdaság.

Ám a patikusok szerint a jelenlegi maximált árrés alig fedezi a gyógyszertárak működési költségeit, így annak liberalizálása jelentős drágulást okozhat a közel hatezer, a tb által nem támogatott körben, amelyek a gyógyszerforgalom 17 százalékát teszik ki. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke a Világgazdaságnak kifejtette: szabaddá tett fogyasztói árak miatt ezek megfizethetetlenné válhatnak, helyenként gyógyszerhiány alakulhat ki. A fogyasztói-ár liberalizáció miatt naponta változhat a gyógyszerek ára, s ez követhetetlen a betegeknek.

A gyógyszerpiac egészét átfogó törvénytervezet átvenné az európai uniós országok gyártásának és forgalmazásának szabályait. Új eleme, hogy a gyártó akkor is felel a betegeknek okozott kárért, ha termékének egészségkárosító hatása annak forgalomba hozatalakor a tudomány állása szerint nem volt felismerhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik