Gazdaság

60 milliárd forint értékben vásárol idén a honvédség

A Honvédelmi Minisztérium (HM) Beszerzési és Biztonsági Beruházási Hivatala (BBBH) az idén 59,17 milliárd forint értékben tervez különböző beszerzéseket, és már ebben az évben mintegy 35,1 milliárd forint értékű szerződét szeretne megkötni jövő évi teljesítésre.

Az idén mintegy kilenc milliárd forint értékben páncélozott harci járművek beszerzését és a régóta húzódó híradó informatikai program megkezdését tervezik. Ezek a tervek 8-10 év alatt mintegy 100 milliárd forint ráfordítással valósulhatnak meg.

A NATO Biztonsági Beruházási Programja keretében Magyarországon megvalósuló mintegy 60 milliárd forint értékű beruházási programból számos már megvalósult. Többek között a radarprogam részeként elkészült a békéscsabai radarállomás. A NATO harcigépek fogadására felkészítő repülőtér-fejlesztési program keretében a vége felé jár a kecskeméti repülőtér korszerűsítése és a pápai repülőtéren pedig folynak a beruházások. Bese Ferenc megemlítette azt is, hogy előkészület alatt van egy repülő üzemanyag tárolásra vonatkozó lizingszerződés megkötése a Mol Rt.-vel.

A 2013-ig szóló mintegy 36 milliárd forint értékű URH rádió beszerzések első üteme még nem zárult le. A pályázaton nyertes norvég Kongsberg Defence Comunications (KDC) a módosított szoftverű URH rádió prototípusát már leszállította, azt most vizsgálják. Annyi biztos, hogy a magyar fél kötbér igénnyel lép fel a határidő túllépése miatt, de a várható összeget Bese Ferenc nem kívánta közölni.

A 14 svéd Gripen JAS-39-es harci gépek fegyverzetének beszerzése folyamatban van, de erről részleteket a vezérigazgató nem kívánt közölni.

Egy tavalyi kormányrendelet alapján a HM BBBH nemcsak áruk, hanem szolgáltatások beszerzését is végzi – magyarázta Bese Ferenc. Hozzátette: ez rendelet külön rendelkezik a katonai missziók felszerelésének beszerzésére vonatkozó szabályokról, ami lehetővé teszi annak felgyorsítását.

A tervezésben előnybe részesítik a védelmi képességeket meghatározó programokat – mondta el a HM BBBH vezérigazgatója. Csak olyan új programokat indítnak meg, amelyek bele illenek a itíz éves haderőfejlesztési elképzelésekbe – tette hozzá.

A beszerzések egy részére a pályázatokat – a közösségi értékhatár, mintegy 40 millió forint elérése miatt – az Európai Unió Közbeszerzési Értesítőjében is meg kell jelentetni. Ilyen értékben összesen 35,8 milliárd forintot tervez az idei évre a HM BBBH. A nemzeti (áruk esetében 25 millió forint, illetve 20 millió forint értékű szolgáltatás) értékhatár, illetve két millió forint feletti beszerzések összes értéke mintegy 1,86 milliárd forint. A két millió forintot el nem érő – úgynevezett egyszerű beszerzési eljárásban – mintegy 1,77 milliárd forint lesz a beszerzések éréke a tervek szerint, a központi közbeszerzésben pedig további 3,7 milliárd forintot tervez a hivatal.

A haditechnikai eszközök beszerzésére 15,4 milliárd forintot a nemzetbiztonsági és titokvédelmi célú beszerzésekre pedig 343 millió forintot irányzott elő az idei évre a hivatal.

A 2004-2005. évi beszerzésekre 903 eljárást folytatott le a HM BBBH, ebből 556-ot eredményesnek nyilvánítottak és 410 szerződést kötött meg. Az előző, a 2003. évben az eredményes pályázatok száma 300 körül volt. Tavaly mindössze 29 esetben nyilvánították eredménytelennek az eljárást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik