Gazdaság

Novemberben dől el a legnagyobb román bank sorsa

A román kormány azt tervezi, hogy idén november 20-án dönt arról, hogy kinek adja el az ország legnagyobb bankját, a Banca Comerciala Romanát (BCR) – közölte kedden a privatizációs ügynökség (AVAS).

A kormány a héten teszi közzé a privatizációs hirdetményt, és július 11-ig várja a befektetők jelentkezését a bank legalább 50 százalékára, plusz egy részvényre. A végleges ajánlatokat november 15-ig lehet benyújtani.

A román állam részesedése csak 37 százalék a BCR-ben, a londoni Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) és a washingtoni Világbank finanszírozó egysége, az IFC együtt 25 százalékkal rendelkezik, ez összesen 62 százalék, amelynek túlnyomó részétől most megválnak az eladók. Az EBRD és az IFC 2004 elején az AVAS elődjétől vette meg a 25 százalékot, 222 millió dollárért, mivel akkor nem találtak stratégiai befektetőt a részesedésre. A BCR többi részvénye nagyrészt román befektetési alapoké.

Eddig az olasz UniCredito, a német Deutsche Bank, a spanyol Banca Intesa, a német HVB és a francia BNP Paribas tett szándéknyilatkozatot. A belga-holland Fortis, a német Commerzbank és az amerikai Citigroup is jelezte, hogy részt vennének a BCR pályázatán.

A BCR 30 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a román bankpiacon, az első negyedben adó előtti eredménye 3 százalékkal, 2600 milliárd lejre (71,9 millió euró) nőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik