Gazdaság

Pénteki szinten maradt a forint

A forint alig pár fillérrel tért el a péntek délutáni árfolyamtól hétfőn reggel a bankközi devizapiacon, az eurót 249,70/90 forinton jegyezték, míg pénteken fél négy tájban 249,80/250,10 forint volt az árfolyama.

A forint hétfőn reggel 11,53 százalékon állt +/-15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán. A dollár 30-40 fillérrel magasabban, 203,60/80 forinton nyitott a pénteki árfolyamánál.

A kereskedők szerint a forint árfolyamának alakításában a hét elején meghatározó szerep jut a belső politikai és gazdasági események. A monetáris tanács hétfői ülése ugyan kevés hatással lesz a kereskedés menetére, mivel az alapkamat nem szerepel a napirenden, az államháztartási hiány késő délután megjelenő előzetes adatai, valamint a köztársasági elnök választás befolyásolhatja az árfolyamot – mondják a piacon.

Az overnight és a tomnext kamat múlt szerda óta 6,40/60 százalékos változatlan szinten áll, s a likviditásbőség miatt nem is várható a kamat csökkenése mindaddig, amíg a bankok a pénzfelesleget el nem helyezik a jegybank kéthetes betétjébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik