Gazdaság

AMEX-kártyával tarol az OTP

Exkluzív megállapodást kötött az OTP és az American Express. Az AMEX-kártyák kibocsátására a hazai piacon kizárólagosan az OTP kapott jogosultságot, és elfogadásukat is a legnagyobb magyar bank biztosítja - jelentette be Lantos Csaba, az OTP vezérigazgató-helyettese és Michael Edwards, az AMEX alelnöke Budapesten.

Június 1-jétől két új hitelkártyát kínál az OTP – mindkettőt az American Express logójával és háttértámogatásával. A lépés, azon túl, hogy színesíti a hazai kártyakínálatot és egy új világmárkával szereli fel a magyar banki ügyfeleket, abból a szempontból jelentős, hogy egy újabb lépés a kártyapiac további koncentráltsága felé.

OTP-fölény

Az OTP eddigi számai is abszolút hatalomról tanúskodtak: a bank 3,5 milliónál több ügyfele több mint 3,7 millió kártyát birtokolt, vagyis a Magyarországon használt kártyák 60 százalékát eddig is az OTP bocsátotta ki, továbbá 1400 ATM és 22 ezer POS terminál erősítette pozícióját. Kétségtelen, hogy a kártyapiacon már most magamagánál is nagyobb az OTP súlya, és ettől a megállapodástól csak további izmosodást remélhet. A hazai piacon ugyanis nem lesz olyan AMEX-logóval ellátott kártya, amelyet ne az OTP bocsátott volna ki, és amelynek elfogadását ne az OTP biztosítaná.
„Erős brandhez erős partner kellett” – indokolta az American Express globális stratégiájába illeszkedő választási szempontjait Michael Edwards.


AMEX-kártyával tarol az OTP 1

AMEX Gold kártya az OTP-től

Gold kártya egy szűk körnek

Az AMEX Gold “meghívásos” alapon kizárólag az OTP privát banki ügyfelei körében lesz elérhető, vagyis annak a durván 10 ezer embernek, akik a bank prémium szolgáltatásaira jogosultak, és fejenként átlagosan 25 millió forintos nettó pénzügyi vagyont kezeltetnek az OTP-nél.

A kártya úgynevezett terheléses kártya, amely annyiban különbözik a klasszikus hitelkártyától, hogy az ügyfél által felhasznált (egyedi elbírálás után akár több millió forintig terjedő) hitelösszeget a zárást (hó végét) követő 15 napon belül ki kell egyenlíteni.


AMEX-kártyával tarol az OTP 2

AMEX Blue kártya az OTP-től

Blue kártya – bárkinek

A nagyközönség számára is elérhető AMEX Blue kártya már klasszikus hitelkártya, 45 napos és maximum 600 ezer forintig terjedő rulírozó hitelkerettel. Ez azt jelenti, hogy a havi zárást követően 15 nap áll még rendelkezésre a kamatmentes törlesztésre, ezt követően a mindenkori kamatkondícióknak megfelelő teherrel ketyeg a vissza nem fizetett összeg. Pillanatnyilag az éves THM 39,62 és 48,96 százalék között mozog.

A Blue kártya éves díja egyébként 5490 forint (490 forinttal drágább az OTP egyéb – VISA vagy MasterCard logóval ellátott kártyáinál), de az első éves díjat 2005-ben elengedik.

Az AMEX kártyák hazai elfogadottságát illetően a FigyelőNet kérdésére Lantos Csaba elmondta: jelenleg több mint tízezer kereskedelmi egységben fogadják el az AMEX kártyákat, de a tervek szerint év végéig ugyanolyan mértékben lehet majd használni őket, mint a MasterCard vagy a Visa kártyákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik