Gazdaság

Pénteken enyhén drágult az olaj

Pénteken drágult a kőolaj a szabadpiacon, hétvégi kiigazításban az e heti nagy áresések után. A kiigazítást indokolja az OPEC figyelmeztetése is, hogy ha így halad a stratégiai tartalékok növelése a fejlett országokban, akkor visszafoghatják a termelést.

A szervezet legközelebbi, június 15-i miniszteri értekezletén fontolóra veszik a hivatalos, napi 27,5 millió hordós összkvótához képest a nagy túltermelés valamelyes visszafogását, amennyiben a tartalékok tovább növekednek. Az OPEC-tagok jelenleg napi 30,3 millió hordós ütemben, 25 éve nem látott mennyiségben termelnek kőolajat.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre közép-európai idő péntek reggel hordónként (159 liter) 47,42 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 50 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,4429 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0065 dollárral drágább a csütörtöki New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta péntek reggel hordónként 48,31 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júliusi határidőre, 43 centtel drágább a csütörtöki zárónál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik