Gazdaság

Az OTP a Román Takarékpénztárt is megvenné

A közeljövőben az OTP egyik legfontosabb stratégiai területe Románia, ahol a magyar bank a Román Takarékpénztárt (CEC) szemelte ki, de Horvátországban újabb célpont is látómezőbe került – adta hírül a Világgazdaság.

Az eddigi hírek szerint tucatnyi érdeklődő pályázik a súlyából fokozatosan veszítő, de saját piacán még mindig meghatározó szereplő CEC-re. A nagy érdeklődésre való tekintettel a román kormány a CEC-et a nagyobb falatnak számító Banca Comerciala Romana (BCR) előtt, még a nyáron, kívánja értékesíteni.

A CEC-re igen neves mezőny pályázik: az érdeklődők között található az osztrák Bank Austria Creditanstalt, az Erste Bank, a Raiffeisen Zentralbank Österreich, a BNP Paribas, a Société Générale, a Rabobank, illetve az OTP Bank is. A Román Takarékpénztárra pályázó vevőjelöltek közül román források a Raiffeisent és a BA-CA-t vélik legesélyesebbnek, tekintettel arra, hogy ők helyben már alapítottak leányvállalatot.

Az OTP Bank tárgyalásokat folytat egy újabb horvátországi hitelintézet megvásárlásáról is. Csányi Sándor, a bank első embere szerint mérete alapján nem jelentős pénzintézetről van szó, ám bizonyos járulékos üzleti érdekek miatt értékes lehet az OTP Bank számára. Az új kiszemeltről Csányi nem árult el többet, ám hírügynökségi értesülések szerint a Creditna Bankáról van szó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik