Gazdaság

Hatéves csúcson az amerikai olajtartalékok

Csütörtökön a 47 dolláros hordónkénti szintre esett a szabadpiacon a nyersolaj ára azután, hogy az amerikai kormányzati adatok szerint az amerikai olajtartalékok a vártnál is nagyobb mértékben növekedtek és közel hatévi csúcsponton álltak.

Az amerikai stratégiai nyersolajtartalékok 4,3 millió hordóval 334 millióra növekedtek a május 13-val végződött héten, miközben az előzetes várakozások egymillió hordós növekedést valószínűsítettek. Az amerikai kormányzat szerdán azt is jelentette, hogy a benzintartalék is nőtt 1,1 millió hordóval, a várakozásokat 0,3 millióval haladva meg. A nyersolajtartalékok szintje közel hat éves csúcsponton van.

A West Texas Intermediate júniusi határidőre csütörtök reggel hordónként 47,12 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 13 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál.

A szakértők szerint az ármérséklődés csak átmeneti jelenség, összefüggésben azzal, hogy a júniusi határidős kontraktusok pénteken lejárnak. A júliusi határidős WTI ára csütörtökön hordónként 48,82 dollár volt a NYMEX-en. Szerdán a júliusi határidőre ez a kontraktus 1,54 dolláros, azaz 3 százalékos árcsökkenés után 49,13 dolláron zárt.

Szerdán a londoni nemzetközi olajtőzsdén (IPE) a júliusi szállítású Brent ára hordónként 1,19 dollárral, azaz 2,4 százalékkal 48,15 dollárra csökkent záráskor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik