Gazdaság

A Lasselsberger vételi ajánlatot tett a Zalakerámiára

A Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent felügyelet által még jóvá nem hagyott ajánlat szerint a Lasselsberger Kft. 2350 forintos áron venné meg a Zalakerámia Rt. valamennyi részvényét

A Zalakerámiában 89,8 százalékos közvetlen befolyással rendelkező osztrák érdekeltségű Lasselsberger a sikeres ajánlatot követően élni kíván vételi jogával, és szándékában áll kivezetni a Zalakerámia részvényeit a tőzsdéről.

A Zalakerámiában 89,8 százalékos közvetlen befolyással rendelkező osztrák érdekeltségű Lasselsberger a sikeres ajánlatot követően élni kíván vételi jogával, és szándékában áll kivezetni a Zalakerámia részvényeit a tőzsdéről. Az ajánlat indoklása szerint az irányító befolyás tavaly ősszel történt megszerzése óta a Zalakerámia részvények tőzsdei forgalma jelentősen lecsökkent, ami az árfolyam csökkenéséhez vezetett.

A 2350 forintos ajánlati ár megegyezik azzal az árfolyammal, amelyen a Zalakerámia korábbi tulajdonosa, az Általános Értékforgalmi Bank tavaly szeptemberben eladta 50,11 százalékos részesedését a Lasselsbergernek. A vételi árfolyam az ajánlat benyújtását megelőző nap tőzsdei záróáránál 17,5 százalékkal magasabb, és 7,8 százalékkal meghaladja az előző 180 nap forgalommal súlyozott tőzsdei átlagárát.

A Lasselsberger a tulajdonszerzése után 28 százalékos létszámleépítést hajtott végre a Zalakerámiánál a hatékonyabb működés érdekében. Középtávon célul tűzte ki a társaság termelő berendezéseinek és technológiájának megújítását. A magyarországi piaci pozíció stabilizálódását követően az export bővítésére törekszik. A tulajdonos hosszú távon az egyik legjelentősebb kelet-európai gyártóvá kívánja alakítani a Zalakerámiát.

A Lasselsberger-csoport építőipari alapanyagok gyártásával és forgalmazásával van jelen a közép- és kelet-európai régióban. Ausztrián és Magyarországon kívül Németországban, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, Ukrajnában és Máltán vannak érdekeltségei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik