Gazdaság

Elmozdult a mélypontról az olajár

Kedden csekély mértékben felfelé mozdultak el az árak három havi mélypontjukról, de a várakozás, hogy a szerdán közzéteendő amerikai olajkészletek ismét növekedtek a múlt héten, nyomást gyakorol majd az árakra.

Az OPEC illetékesei vasárnap megnyugtatták a piacot, elismételvén, hogy a szervezet termelése, naponta több mint 30 millió hordóval, 25 éves csúcson van, és a szintet tartani fogják. Azt mondták, hogy még az erősnek várt negyedik negyedévben sem kell olajszűkére számítani, mert az OPEC termelőkapacitása kényelmesen meghaladja a szervezettől év végére várt, napi 30,5 millió hordós igényt is. Az OPEC után a szaúdi Aramco vezérkara is közölte, hogy Szaud Arábia napi kitermelése a 10 millió hordó körül mozog, – emiatt várható, hogy tovább folyik majd a készletfelhalmozás, ami további árnyomást fejt ki.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, júniusi határidőre közép-európai idő szerint kedd reggel hordónként (159 liter) 48,72 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 11 centtel drágább a hétfői New York-i zárónál. Hétfőn a WTI ára 47,6 dolláros mélypontra, február 18-a óta a legalacsonyabb szintjére süllyedt.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, júniusi határidőre kedd reggel gallononként (3,78 liter) 1,4135 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0083 dollárral drágább a hétfői New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hétfőn hordónként 48,05 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, júniusi határidőre, 61 centtel olcsóbbodott a pénteki záróhoz képest. A nap folyamán 47,65 dollárra is süllyedt a Brent, február 22-óta a legalacsonyabb szintre került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik