Gazdaság

Egy éven belül tőzsdére kerülhet a Herz

Egy éven belül tőzsdére mehet a Herz Szalámigyár Rt., miután a vezetőség a további fejlesztéshez a nyilvános részvénykibocsátást látja a legjobb megoldásnak.

A társaság keddi bemutatkozó sajtótájékoztatóján Albrecht Ottó, a Herz pénzügyi tanácsadója, a Cashline Értékpapír Rt. vezérigazgatója elmondta: a kétmilliárd forint jegyzett tőkéjű cég jelenlegi piaci értéke mintegy 6-7 milliárd forint. A tervek szerint a tőzsdei megjelenést egy alaptőke-emeléssel megvalósuló részvénykibocsátás előzné meg, amelyben a részvények kibocsátási ára 300 százalékos lehet.

A Herz Rt. tavaly év végén került a 100 százalékban magyar magánszemélyek tulajdonában lévő Clar Invest Kft. tulajdonába, korábban a Pick-csoporthoz tartozott.

A budapesti székhelyű húsipari vállalat tavaly 9,3 milliárd forint árbevétel mellett 704 millió forint adó, kamat és értékcsökkenés előtti eredményt (EBITDA) ért el, üzemi nyeresége 380 millió forint volt. A Herz az idén 10-10,5 milliárd forint árbevételt tervez. Az árbevétel egyharmada exportból származik, a kivitel 80 százaléka Németország piacán talál vevőre.

Jámbor János, a Herz Rt. elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a cég stratégiájában a belföldi piaci rész és az export növelése, továbbá a márkanév erősítése szerepel.

A Herz korábban mind a beszerzését, mind az értékesítését a Pick-csoporton keresztül végezte. Az új tulajdonos megjelenése óta önálló értékesítési csatornákat épített ki. Kizárólag belföldi beszállítói vannak, és a húsbeszerzésnél a jövőben is a belföldi dominancia fenntartására törekszik. A Herz a vágóhidakkal új kapcsolatok kiépítését szorgalmazza, és esetlegesen vágóhidak akvizícióját is tervbe veszi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik