Gazdaság

Nem reagált a BÉT a gyorsjelentésekre

A Budapesti Értéktőzsdén a pénteken pozitív eredményekről beszámoló vállaltok részvényárfolyamai csökkentek. A BUX nem sokkal tíz óra előtt 15 766 ponton állt, 351 ponttal alcsonyaban a 16 117 pontos nyitóárnál.

A 37 százalékos profitnövekedésről hírt adó Mol részvényei 1,6 százalékos csökkenéssel 250 forintot vesztettek nyitóárukból és 15 250 forinton álltak. A várakozásoknak megfelelően teljesítő OTP papírjai 1 százalékkal 60 forinttal lettek olcsóbbak. A Magyar Telekom és a Richter nyitóárához képest változatlan áron 818, illetve 24 500 forinton állt.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerint a pénteki tőzsdei kereskedés meghatározó szereplői a Mol és az OTP lesznek , mindkét társaság ezen a napon hozta nyilvánosságra negyedéves gyorsjelentését.

Miró József, az Erste Bank Befektetési Rt. elemzője szerint a Mol enyhén erősödhet az előző napok erőteljes csökkenése után, miután az olajvállalat első negyedéves eredménye meghaladta a piaci várakozásokat.

Az elemző elmondta: az OTP a várakozásoknak megfelelő eredményt hozott, bár némi aggodalomra adhat okot, hogy a bank kamatbevételei csökkentek, továbbá, hogy az IFRS 2 szerinti módosítások miatt a bank tavalyi eredményszámai alacsonyabbak a korábban közöltnél. Ugyanakkor úgy véli, hogy egy kezdeti gyengélkedés után az OTP árfolyama is pozitív korrekciót mutathat a nap folyamán.

Horváth Zoltán, a CIB Bank kereskedője a Mol eredményszámai és a menedzsment optimista jövőképe alapján úgy véli, az olajrészvény piacán nem lesz tere az esésnek sem pénteken, sem a következő időszakban.

Az OTP árfolyamában nem vár érdemi változást, miután a bank jelentése a vártnak megfelelően alakult. A papírok közül kiemelte még az Egist, ami csütörtökön csaknem 8 százalékkal erősödött, és véleménye szerint pénteken is folytathatja az emelkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik