Gazdaság

123 százalékkal nőtt a TVK nyeresége

A Tiszai Vegyi Kombinát Rt. (TVK) az év első három hónapjában 53,78 milliárd forint nettó árbevétel mellett 5,34 milliárd forint mérleg szerinti eredményt ért el. A gyorsjelentés szerint az árbevétel 31 százalékkal, a profit 123 százalékkal nőtt az előző év első negyedéhez képest.

Az árbevétel 52 százaléka a belföldi értékesítésből, a többi az exportból származott. A hazai eladások öt százalékkal csökkentek a bázishoz képest. A társaság legnagyobb exportpiacai: Németország, Lengyelország, Olaszország, az Egyesült Királyság, Franciaország és Ausztria.

Az összes költség a 31 százalékos árbevétel növekedésnél kisebb arányban, 24 százalékkal 47,83 milliárd forintra nőtt, így az üzemi szintű nyereség 154 százalékkal 6,2 milliárd forintra bővült. Az alapanyagárak növekedésénél nagyobb arányú áremelést tudott érvényesíteni a TVK az értékesítés során. Az üzemi szintű profitot 810 millió forint pénzügyi veszteség rontotta: a pénzügyi bevételek a nem realizált és realizált árfolyamveszteség elszámolása miatt 987 millióról 38 millió forintra csökkentek, a ráfordítások ugyanakkor 429 millió forintról 848 millió forintra emelkedtek.

A TVK csoport konszolidált mérlegfőösszege a 2004. március végi értékhez képest 13,3 százalékkal 208,85 milliárd forintra nőtt. A jelentős beruházásoknak köszönhetően a tárgyi eszközök 16,6 százalékkal 145,39 milliárd forintra nőttek, ugyanakkor a beruházások finanszírozása miatt csökkentek a rövidlejáratú befektetések és pénzeszközök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik