Gazdaság

Háromszoros kereslet a hosszú lejáratú államkötvényekre

Az Államadósság Kezelő Központ Rt. (ÁKK) csütörtöki öt- és tízéves államkötvény aukcióján főleg az tízéves papír volt kelendő, a hozamszint mindkét államkötvény esetében csökkent a szerdai másodpiaci referenciahozamokhoz képest - derül ki az ÁKK közleményéből.

Ez az aukció is bizonyította azt a piaci véleményt, hogy a nagyon rövid és a hosszú lejáratok érdeklik a befektetőket elsősorban, a középlejáratokat tartják a legkockázatosabbnak.

Mindkét kötvény legalacsonyabb és legmagasabb elfogadott hozama közel volt egymáshoz – csupán 4, illetve 3 bázisponttal tért el egymástól -, ami annak a jele, hogy a kibocsátó elegendő hasonló ajánlatot kapott ahhoz, hogy kedvező árfolyamon értékesíthesse az államkötvényeket, másrészt rávilágít a piac egységesülő értékítéletére is. Kereskedők szerint jelentős mennyiségű külföldi jegyzés is érkezett az aukcióra.

A most második aukciójára hirdetett 2010/B államkötvényből az eredetileg tervezett 35 milliárd forintnyit értékesítette az ÁKK, noha az elsődleges értékpapír forgalmazók részétől benyújtott 73,5 milliárd forintnyi jegyzés alapján felemelhette volna az értékesített mennyiséget. A mostani kibocsátással 87,5 milliárd forintra nőtt a piacon lévő 2010/B államkötvény mennyisége.

A nemzetközi értékpapír-szövetség ajánlása alapján (ISMA) számított aukciós átlaghozam 7,19 százalék lett, 9 bázisponttal alacsonyabb a szerdai másodpiaci hozamnál, és egy bázisponttal magasabb az egy hónappal korábban, április 14-én tartott aukció átlaghozamánál. Az aukción elfogadott 7,16 százalékos legkisebb és a 7,20 százalékos legnagyobb hozam (ISMA) között mindössze 4 bázispontos különbség volt.

A 2015/A tízéves államkötvény tizenkettedik aukciójára 25 milliárd forintot ajánlott fel az ÁKK, a beérkezett 76,96 milliárd forintnyi ajánlatból azonban ennél 5 milliárd forinttal többet, 30 milliárd forintot fogadott el. A piacon lévő 2015/A államkötvény mennyiség ezzel 340 milliárd forintra emelkedett.

Az államkötvények 6,98 százalékos (ISMA) aukciós átlaghozama 5 bázisponttal alacsonyabban a szerdai másodpiaci referenciahozamnál, az április 14-i előző aukció 6,82 százalékos átlaghozamánál pedig 16 bázisponttal lett magasabb. Az elfogadott legalacsonyabb hozam 6,97 százalék, a legmagasabb pedig 7,00 százalék lett, a kettő közötti távolság mindössze 3 bázispont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik