Gazdaság

Egykulcsos lesz az szja?

A szociális ellátórendszert érintő lépések bejelentése után következik az adószabályok változásainak beharangozása – mondta pénzügyminiszter. A helyi iparűzési adót mindenképpen átalakítják, és elképzelhető, hogy egykulcsos lesz az szja-rendszer.

Veres János elmondása szerint a változásokról a kormány az érdekegyeztetésben folytatott tárgyalások után fog dönteni – írja a Népszabadság. A helyi iparűzési adó esetében feltehetően az adóreform-bizottság javaslatának megfelelően a nyereség jelenti majd az adó alapját, és nem a forgalom. Az önkormányzatokat mindenképpen kompenzálni kívánják a kieső bevételekért, ezért jelenleg egy új kiegyenlítő rendszer létrehozásán gondolkodnak.

Elképzelhető, hogy egykulcsos lesz a személyi jövedelemadó-rendszer – derül ki a pénzügyminiszter szavaiból. Veres János azt mondta, vizsgálják, miként lehet a szlovák és a román adóreform okozta versenyképességi hátrányt leküzdeni. Most a két ország egykulcsos rendszerének tapasztalatait értékelik. Hogy lesz-e végül egykulcsos rendszer, a miniszter nem mondta ki. Az azonban biztos, hogy ha lesz, akkor sem fogják ezzel együtt eltörölni a kedvezményeket.

Nem terveznek a tárcánál érdemi változást a társaságiadó-rendszerben, illetve a jövedéki adónál sem. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a gázolaj árának csökkentésére tett adóügyi kísérlet nem vált be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik