Gazdaság

Gyorsan híznak a befektetési alapok

Áprilisban az elmúlt hónapokban tapasztalható gyors növekedés némileg lassult, de így is 4,6 százalékkal nőtt a befektetési alapok összvagyona, és ez évben harmadik hónapja az alapok ismét csúcsot döntöttek.

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona április végén meghaladta az 1424 milliárd forintot.

A 62 milliárd forintos havi növekedésben a márciusinál hangsúlyosabb volt az alapok hozamnövekedése (a növekmény 30 százaléka), de meghatározó a nyíltvégű nyilvános értékpapíralapok, a 146 alapból 99 tartozik ide, és az összes vagyon 82 százaléka ilyen alapokban van. Ezek az alapok a hónap során 2 százalékkal, 23 milliárd forinttal növelték vagyonukat (ebből mintegy 4 milliárd a hozamok, 19 milliárd pedig az új befektetők hatása).

Az 5 zárt értékpapíralap vagyona áprilisban 1,4 százalékkal, 33 milliárd forintra csökkent.

Az összes vagyon mintegy 11 százaléka van 17 ingatlanalapban.
Az ingatlanalapok áprilisban 18,3 százalékkal, közel 25 milliárd forinttal bővültek, és ezzel megelőzték a részvényalapokat.
A hónap legnagyobb növekményének döntő hányada, 23,5 milliárd forint új befektetés. Az alapok a hónap során átlagosan 0,5 százalék körüli hozamot hoztak.

Még az ingatlanalapoknál is gyorsabban nőttek a garantált alapok – április folyamán öt új garantált alap is indult, az így 25-re gyarapodott alapok összvagyona pedig 31 százalékkal, 15 milliárd forinttal nőtt a hónap során. Ez a gyarapodás gyakorlatilag az öt új alap tőkevonzásának eredménye.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik