Gazdaság

25 milliárd magyar beszállítóknak

A kis- és középvállalkozások beszállítói képességének fejlesztése és a nagybefektetők hosszú távú jelenlétének biztosítása érdekében a gazdasági tárca ú hitelprogramot dolgozott ki.

Ennek legfontosabb eleme egy kedvezményes kamatfeltételű, a Magyar Fejlesztési Bank által kidolgozott hitelkonstrukció. A rendelkezésre álló hitelkeret 25 Mrd forint.


A GKM közleménye szerint folyamatosan nő azon multinacionális vállalatok száma, amelyek magas színvonalon termelő üzemeket hoztak létre vagy bővítik már meglévő kapacitásaikat. Ugyanakkor az új és a már meglévő beruházások sok esetben „szigetszerűen” működnek, kevés hazai beszállítóval állnak kapcsolatban. A nemzetközi cégek véleménye szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások nagy része csak ritkán tud megfelelni a beszállítókkal szemben támasztott magas szintű technológiai, minőségi, logisztikai („just in time”) és gazdálkodási követelményeknek, valamint tőkeszegények, elavult technológiát alkalmaznak, és alacsony hatékonyságuk miatt nem versenyképesek.


A program feladata, hogy a beszállítók termékfejlesztéséhez, technológiaváltásához biztosítson megfelelő finanszírozási és szolgáltatási hátteret, amelyek a Magyarországon működő nagybefektetők, integrátor nagyvállalatok reális igényeire épülő fejlesztéseket kívánnak végrehajtani.


A GKM célja az, hogy a nagybefektetők által alkalmasnak tartott beszállítók fejlesztése révén – az adott nagyvállalat közreműködésével – konkrét beszállítói hálózatokat alakítson ki a hitelkeret felhasználásával, a már megkezdett Suzuki pilot projekt tapasztalatai alapján. A potenciális beszállítók kiválasztása után azok teljes körűen (műszaki, pénzügyi és humán) auditáláják, fejlesztési pontokat jelölnek ki.


A Vállalkozásfejlesztési Hitelprogram részeként beszállítói beruházási célokra 25 milliárd Ft összegű hitelkeret áll rendelkezésre. A hitel összege 5-1000 millió Ft lehet, futamideje a szerződéskötéstől számított legfeljebb 15 év, ezen belül legfeljebb két éves türelmi idővel. Kamatszintje a három havi EURIBOR + 4 százalék/év, kezelési költség nélkül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik