Gazdaság

Veszélyben a csepeli szennyvíztisztító uniós finanszírozása

Mintegy 80 milliárd forint európai uniós támogatás felhasználása került veszélybe a budapesti központi szennyvíztisztító építésének előkészítésével kapcsolatos problémák miatt. A bírálatok hatására a főváros az előkészítő szervezetek átalakítására szánta el magát.

A fejlesztés levezénylésére kialakított szervezeti felállást az elmúlt két évben a Budapestre látogató brüsszeli szakértők több alkalommal kritizálták – írja a Világgazdaság. A beruházás előkészítésére létrehozott szervezeti rendszer alkalmatlansága és a résztvevők közötti együttműködés folyamatos hátráltatása oda vezetett, hogy mára gyakorlatilag tarthatatlanná váltak a brüsszeli támogatás folyósításának feltételéül szabott határidők – állítja Atkári János főpolgármester-helyettes.
Véleménye szerint az illetékes fővárosi szervezetek rendre nem készítették el határidőre a tervezési feladatokat és folyamatosan csúszott a munkamegbízások kiadása is. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal és környezetvédelmi tárca fejlesztési igazgatósága informálisan több alkalommal felszólította a főváros vezetését, hogy rendezzék a problémákat, ám ennél több kormányzati részről sem történt. Mostanra komoly veszélybe került a közel 80 milliárd forint értékű brüsszeli támogatás felhasználása.
A központi szennyvíztisztító és kiszolgáló-létesítményeinek építése egész Kelet-Közép-Európa legnagyobb környezetvédelmi célú beruházása, amelynek értéke meghaladja a 120 milliárd forintot. Ebből Brüsszel 65 százalék kifizetését vállalta magára. További 20 százalékot a központi költségvetésnek, 15 százalékot pedig a fővárosnak kell majd biztosítani. A központi szennyvíztisztító megépítése a 90-es évek eleje óta folyamatosan napirenden van, s a fővárosi közgyűlés végül 1999-ben döntött a beruházásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik