Gazdaság

Negyedmilliárd eurónyi befektetés a Dunaferrnél

Hat év alatt 275 milliárd euró értékű beruházást hajt végre a Dunaferr Rt. Az előzetes adatok alapján a cég tavalyi konszolidált árbevétele 232 milliárd forint volt, míg az adózás előtti nyereség elérte a 22 milliárd forintot.

A következő hat évben összesen 275 millió euró (mintegy 68,75 milliárd forint) beruházást tervez a Dunaferr Rt., részben a társaság által megtermelt készpénzből, részben projekt finanszírozásban – nyilatkozta Sushil Trika, a Dunaferr Rt. áprilisban kinevezett vezérigazgatója.


A beruházások tőkemegtérülése megítélése szerint tíz év alatt mintegy 15 százalék körül lesz. Az idei, az új tulajdonos, a Donbass-Duferco konzorcium számára az első üzleti évben 46 millió eurót, jövőre 56 millió eurót, az azt követő évben pedig további 65 millió eurót szánnak fejlesztésekre és beruházásokra. A hat évre szóló 275 millió eurós beruházási programban 140 millió eurót szánnak a meglévő berendezések korszerűsítésére, 60 millió eurót új termékek gyártásának bevezetésére illetve termékfejlesztésre, a többit pedig környezetvédelmi, technológiai-üzemelési változtatások finanszírozására – mondta a vezérigazgató.


Sushil Trika szerint harminc napon belül lezárul az EMA-Power Kft. 49,9 százalékának megvásárlása, jelenleg még az ártárgyalások folynak. A cég többségi tulajdonosa az amerikai El Paso csoporthoz tartozó EPIC, a Dunaferr tulajdona jelenleg 49,9 százalék és a Transelektro üzletrésze 0,2 százalék.


A 2004-es üzleti terv számait a vezérigazgató még nem közölte. A tavalyi évet nem konszolidáltan 171 milliárd forint nettó árbevétellel és 20 milliárd forint adózás előtti nyereséggel zárta a Dunaferr. Az előzetes adatok alapján a tavalyi konszolidált árbevétel 232 milliárd forint volt, míg az adózás előtti nyereség elérte a 22 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik