Gazdaság

Lufthansa ajánlatot tett a Swissre

A két cég márciusi megegyezése alapján a német Lufthansa légitársaság szerdán megtette részvényenkénti 8,96 svájci frankos ajánlatát a svájci Swiss légitársaságra. Az elfogadásra június 2-ig szól a határidő.

Március végén mindkét vállalat felügyelő bizottsága, illetve a Swiss nagyrészvényeseinek többsége, köztük a svájci kormány is egyetértését nyilvánította a felvásárlás iránt. Az elképzelések szerint a Swiss leányvállalatként kerülne 100 százalékos Lufthansa-tulajdonba, a Swiss márkanevet megőrizné, és önállóan működne. A Lufthansa eredetileg 310 millió eurós irányárat közölt.
A németek azzal számolnak, hogy Frankfurt és München mellett Zürich lesz a harmadik nagy nemzetközi légiforgalmi csomópontjuk. A svájciak számára fontos, hogy Zürich-Kloten ne süllyedjen le a regionális repülőterek rangjára.


A kilencvenes évek közepén privatizált Lufthansa a világ egyik legnagyobb légiforgalmi vállalata, 2004-ben első ízben szállított több mint 50 millió utast. A Lufthansa tavaly kemény takarékossági intézkedések után 400 millió eurós adózott eredményre tett szert, a 2003-as 984 millió eurós veszteség után.


A Swiss 80 gépből álló flottájával a közepes nagyságú légitársaságok közé tartozik, 2001-ben jött létre a csődbe ment, patinás Swissair romjain, de folyamatosan szanálási gondokkal küszködött. Tavaly a Swiss 140 millió frankos adó utáni veszteséget szenvedett, egy évvel korábban a mínusz 687 millió svájci frank volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik