Gazdaság

Kiváló BorsodChem-jelentéssel indult a szezon

A várakozásokat meghaladó, 60 százalékos negyedéves profitnövekedésről számolt be üzemi szinten a tőzsdei társaságok közül elsőként a BorsodChem Csoport. A társaság 45 forintos osztalékot fizet.

A hagyományokkal ellentétben a 2005. első negyedéves gyorsjelentési időszakot nem a Richter Gedeon Rt., hanem a BorsodChem indította. Ráadásul az elemzői várakozásokat meghaladó, kiváló eredménnyel.

Rekord szintű üzemi profit

A BorsodChem Csoport 18,9 százalékkal bővülő, 41,9 milliárd forintos árbevétel mellett rekord szintű, közel 5,7 milliárdos összegű üzemi eredményt ért el az idei első negyedévben. A csoport nettó nyeresége 5,1 milliárd forint. Mindkét profitadat Ez az jelentősen meghaladta az elemzői várakozásokat.

Az árbevétel növekedést a tavaly végrehajtott kapacitásbővítés, a termékek kedvező kereslet-kínálati helyzete, az ebből fakadó fedezetjavulás, valamint a stabil vevőkapcsolatokra épülő értékesítési politika alapozta meg. A kiugróan jó üzemi eredmény 60 százalékos növekedési üteméhez hasonlót túlzott optimizmus lenne az év hátralévő részére feltételezni – áll a BÉT honlapján megjelent gyorsjelentésben.

A vegyipari táraság nem konszolidált nettó profitja elérte az 5,14 milliárd forintot, ami a bázis korrigálása miatt 11,9 százalékkal kevesebb, mint a múlt év első negyedévében volt.

Osztalékról döntött a közgyűlés


A BorsodChem Rt. pénteki éves rendes közgyűlésén a társaság tulajdonosai úgy döntöttek, hogy a részvényesek a 202 forint névértékű papírokra egyenként 45 forint osztalékot kapnak a cég tavalyi eredményének terhére. Az osztalékot június 8-tól fizetik ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik