Gazdaság

Tökéletes páncél

admin
admin

2005. 04. 28. 08:00

Fémesen csillog a fülcsiga jórészt mészből álló házának gyöngyház bélése, s alighanem az ezt okozó kristályszerkezet felel azért is, hogy e különleges bevonat szilárdsága mintegy ezerszerese a vele kémiailag azonos mészkőének. A San Die-gói University of California (UCSD) mérnökei most mesterségesen állítottak elő a gyöngyház béléséhez hasonló struktúrát; ez a fémből készült, rendkívüli szilárdságú anyag páncélokban, vagy nagy igénybevételnek kitett repülőgép-alkatrészekben lesz használható.Gyöngyház bélés. Biomímelés.

A fülcsiga héja a mész két módosulatából alakul ki: egymáson fekvő rétegekben kalcit és aragonit kristályok hozzák létre. E rétegeket egy fehérje tartja össze egyfajta habarcsként, így a laminált szerkezet könnyűsége ellenére meglehetősen stabil és szilárd marad. Az amerikai kutatók mesterséges gyöngyház változatában egy kerámiaszerű anyagot nyomtak egymásra – a titán-aluminidot -, a fehérjét pedig egy titánötvözettel helyettesítették. Az egymás után következő filmszerű rétegeket nagy nyomáson, hőkezelés közepette préselték össze, és így rendkívüli keménységű anyaghoz jutottak. Szilárdságára jellemző, hogy a belőle gyártott két centiméter vastagságú mintákat a másodpercenként 900 méteres sebességgel kilőtt golyók sem voltak képesek átütni.

A UCSD-n évek óta foglalkoznak a biomímeléssel, vagyis az élőlényekben megfigyelhető szerkezetek utánzásával. Meggyőződésük, hogy így a megszokott módszerekkel előállíthatatlan struktúrák készíthetők, amelyek számos tulajdonságukban fölülmúlják a hagyományos anyagokat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Visegrád, 2017. február 15.
Szatmáry Kristóf fideszes képviselő érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség kihelyezett tanácskozására Visegrádon 2017. február 15-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Feketemunkás a Fidesz kereskedelempolitikusának cégében

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.