Gazdaság

Tökéletes páncél

Fémesen csillog a fülcsiga jórészt mészből álló házának gyöngyház bélése, s alighanem az ezt okozó kristályszerkezet felel azért is, hogy e különleges bevonat szilárdsága mintegy ezerszerese a vele kémiailag azonos mészkőének. A San Die-gói University of California (UCSD) mérnökei most mesterségesen állítottak elő a gyöngyház béléséhez hasonló struktúrát; ez a fémből készült, rendkívüli szilárdságú anyag páncélokban, vagy nagy igénybevételnek kitett repülőgép-alkatrészekben lesz használható.



Tökéletes páncél 1

Gyöngyház bélés. Biomímelés.

A fülcsiga héja a mész két módosulatából alakul ki: egymáson fekvő rétegekben kalcit és aragonit kristályok hozzák létre. E rétegeket egy fehérje tartja össze egyfajta habarcsként, így a laminált szerkezet könnyűsége ellenére meglehetősen stabil és szilárd marad. Az amerikai kutatók mesterséges gyöngyház változatában egy kerámiaszerű anyagot nyomtak egymásra – a titán-aluminidot -, a fehérjét pedig egy titánötvözettel helyettesítették. Az egymás után következő filmszerű rétegeket nagy nyomáson, hőkezelés közepette préselték össze, és így rendkívüli keménységű anyaghoz jutottak. Szilárdságára jellemző, hogy a belőle gyártott két centiméter vastagságú mintákat a másodpercenként 900 méteres sebességgel kilőtt golyók sem voltak képesek átütni.

A UCSD-n évek óta foglalkoznak a biomímeléssel, vagyis az élőlényekben megfigyelhető szerkezetek utánzásával. Meggyőződésük, hogy így a megszokott módszerekkel előállíthatatlan struktúrák készíthetők, amelyek számos tulajdonságukban fölülmúlják a hagyományos anyagokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik