Gazdaság

Borbefektetés: palackozott profit

A saját karakterét újra megtalált magyar minőségi bor másfél évtized alatt bebizonyította, hogy befektetésként is kiváló. Kis tájékozódással, minimális ráfordítással 50-100 százalékos hozamot is előcsalogathatunk egy-egy palackból.

Borok Rolls Royce-a


A magyar borászatnak az az előnye, ami a hátránya. Ragyogó minőség előállítására képesek a pincészetek kis, néhány száz, vagy ezer palackos mennyiségben – minden adottságunk megvan tehát ahhoz, hogy a magyar legyen a világ borainak Rolls Royce-a. Rendszeresen előfordul, hogy a magyar bor Franciaországban, Brüsszelben, Montrealban, Londonban, a nagy nemzetközi versenyeken megszégyeníti más nemzetek zászlós, divat és szalon borait. A nemzetközi porondon is eredményes borra felfigyel a média, a konkurensek, a kereskedők és a fogyasztók.


Ki gondolná, hogy a magyar palackozott minőségi borok értéke átlagosan évente tíz-húsz százalékkal is nőhet, sőt a kiemelkedő nemzetközi porondon sikeres borok nem ritkán 50-100 százalékos hozammal is megörvendeztetik a száraztorkú befektetőt. Ehhez szőlővel, pincével, jó borvidékkel sem kell rendelkeznünk, a belvárosi aszfalton is lehetünk sikeres borbefektetők.


Az információ pénz


Magyarországon érdemes hosszabb távon borba befektetni. A tények azt mutatják, hogy a díjnyertes- illetve a díjnyertes muzeális tételek kiemelkedő pénzügyi teljesítésre képesek, egy Vinalies aranyérmes bor mindig jól és az évek múlásával még jobban értékesíthető – mondja a FigyelőNet kérdésére Vig Gyula az első magyar internetes bormúzeum tulajdonosa. A virtuális – jelenleg kereskedelmi értékesítéssel nem foglalkozó – múzeumban közel 300 fajta, valamilyen borversenyen díjat nyert hazai bor található. Évek óta azt lehet tapasztalni, hogy egy rangosabb borversenyen aranyérmet nyert bor ára gyorsan jelentős mértékben, szinte azonnal megemelkedik.


A kereskedelmi forgalomban kapható boroknál kétlépcsős áremelkedés a jellemző. Első alkalommal a borverseny eredményének publikálása után ugrik fel az ár, a vörösboroknál például palackonként 1000-1500 forinttal. Amennyiben a sikeres borok „kifutnak”, a pincészetnél elfogy a készlet, az ár újra felszökik 50-80 százalékkal.


Érdemes a nagy nemzetközi borversenyek eredményeit figyelni. Megfelelő időben és helyen, megfelelő borok megvásárlásával palackonként jelentős haszonra tehetünk szert. Aki megteheti, próbálja meg minél gyorsabban megvásárolni a rangos borversenyek aranyérmes borait. 2004-ben fordult elő a nyári budapesti borfesztiválon, hogy egy villányi pincészet már díjnyertes nemzetközi borát még listaáron lehetett megvásárolni. A gyűjtők előbb tudtak a bor sikeréről, mint a pincészet kereskedői, így aki nem volt rest, jó üzletet kötött a pincészet rovására. Sok információval, kockázat nélkül, jelentős nyereség realizálható, szinte azonnal.


Az idő pénz


A tokaji fajtákra, a közhiedelemmel ellentétben, jelenleg a minőségi vörösborokénál kisebb a kereslet. Ez nem probléma, mivel az idő, a bor korosodása jótékonyan hat az árak alakulására. 2010-2015-re jelentősebb mennyiségű muzeális aszúval rendelkezik majd a magyar borkultúra, a felértékelődés mellett valószínű, hogy stabilizálódik a másodlagos piac. Ugyanakkor óvatosságra is okot adó probléma jelent meg Tokajban: 1994-től kezdték alkalmazni az aszú készítésénél a „félreduktív” eljárást. A borászatban divatos reduktív eljárás a mennyiségi fogyasztói piacot szolgálja ki, miáltal kétségkívül aromás, gyümölcsös, kecses terméket lehet létrehozni, de nem tudható, hogy az aszúknál ez mit jelent, meddig tárolhatók, „szétesnek”-e.

Óvatosan az aszúkkal!


A Tokaj Kereskedőház muzeális aszú borainak átlagára – a hivatalos árlista szerint – 2004-ben 21 százalékkal emelkedett. Első hallásra a muzeális aszúk vásárlása jó befektetésnek tűnik, de ez nem ilyen egyértelmű. 1989 után a fakeretes, kalitkás muzeális aszúkból nagy mennyiségű, kétes eredetű, sajnos hamisított palack került forgalomba – óv Vig Gyula. Kezdő borgyűjtőknek épp emiatt befektetés céljából nem javasolt a kalitkás, muzeális Tokaji Aszúk megvásárlása. Amennyiben valaki mégis ilyen borokba szeretné fektetni pénzét, jól nézze meg, hogy kitől és mit vesz, kérje szakember tanácsát.


Gyűjtői vannak az 1945 előtti eredeti palackozású Tokaji Aszúknak. Ritkán kínálják eladásra, jellemzően külföldről, főleg az Egyesült Államokból kerül haza egy-egy üveg. Általában a tulajdonosok ismerik az értékét. Az ár alku kérdése, de százezer forint alatt nemigen lehet hozzájuk jutni, sőt információink szerint több mint egymillió forintot is fizettek már egy aszúért. Kevés eredeti palackozású bor maradt ránk az 1945-1960 közötti időszakból, ezek értéke 40-50 ezer forint körül mozog. Ritka, jó minőségű, hiteles borok, így mindig eladhatóak. Azok a gyűjtők jártak jól, akik az elmúlt 10-12 évben megvásárolták a forgalomba hozott Tokaji Aszúkat, főleg az 5, 6 puttonyosokat és az eszenciákat. Ezen borok értéke időközben két-háromszorosára nőtt, függetlenül attól, hogy csak most érik el a muzeális kort.


Az utóbbi években a Tokaji Aszúknál jelentős árrobbanás tanúi lehettünk és ennek a folyamatnak nincs vége. Sok új pincészet és társaság jelent meg boraival, és ezek az elődeiknél jóval magasabb árszinten kerültek forgalomba. A piac is elfogadta a magasabb árakat, ezért a korábban sokkal olcsóbban megvásárolt, hasonló minőségű aszúk felértékelődnek.
Minden palack befektetés is lehet


A vörösborok másodlagos piaca folyamatosan fejlődik. Az árak évjáratoktól, minőségtől és a termelőtől függően változnak, az ár-érték arány évről évre markánsabb arcélt mutat. Érdemes forintokat fektetni a rangos nemzetközi borversenyeken aranyérmet nyert borokba, mivel 5-10 éven belül a befektetett összeg busásan megtérül. Érdemes lenne felvásárolni, bár erre nem mindenkinek van lehetősége, a kutatóintézetek, valamint a volt állami pincészetek muzeális készleteiből a Hungaricumnak számító összes fehérbort.


Érdemes pénzt fektetni a hagyományos hordós érlelésű, csak Magyarországon termesztett szőlőkből készített borokba, főleg a hosszú palackos érlelést igénylő fajtákba, a termőhelytől függetlenül. A magyar borászat azért lehet erős a világban, mert a sikeres világfajták mellett olyan különlegességek is vannak, mint például a kéknyelű, az ezerjó, a hárslevelű, a juhfark vagy a kadarka. A külföldi turista, borgyűjtő vagy szakember a különlegességeket keresi már most is, és hajlandó komolyabb összegeket áldozni a 15-30 éves Hungaricumokra.


Aukciós piac


A pezsgőbuborékok mellett a boros aukciós piac is érdekes terep mind az eladóknak, mind a vevőknek. A Tokajban évente megtartott árverésen kizárólag tokaji borok keltenek izgalmat, a Budapesti Bor- és Pezsgőfesztivál aukcióján korlátozás nélkül lehet borokat eladásra ajánlani. A világhálón is pezseg az élet, bár az itteni aukciókon érdemes még alaposabban megvizsgálni a bor eredetét. Heti rendszerességgel rendez aukciót a neten egy borkereskedés is, itt magyar borritkaságok, muzeális borok kerülnek terítékre. Az árveréseken átmenetileg a kínálati oldal erősebb, ezért jó áron lehet vásárolni. Akár néhány ezer forinttal ügyes befektető lehet az, aki képes ellenállni a borok csábításának.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik