Gazdaság

Egészségpénztári kasszasiker

Kivételesen jó évként vonul be a 2004-es esztendő az önkéntes egészségpénztárak történetébe. A taglétszám és a tagdíjbevétel bővülése a legborúsabb várakozások szerint is meghaladta a 60 százalékot.

A végleges adatokra ugyan még várni kell, de már a harmadik negyedéves számokból is kitűnt: rekordév a 2004-es a 42 szereplős önkéntes egészségpénztári piac számára. A felügyelet szeptember végére vonatkozó statisztikái szerint a tagdíjjellegű bevételek és támogatások volumene 66,3, a taglétszám pedig 62,3 százalékkal emelkedett év/év alapon, elérve a 322 800-at. Utóbbi a múlt év végére a legpesszimistább becslések szerint is megközelítette a 350 ezret, ami azt jelenti: egyetlen év leforgása alatt közel annyi új tagot szereztek a kasszák, mint az 1995-ös indulástól 2002 végéig.

Mi mennyi?


Egészségpénztári kasszasiker 1

A pénztárak vagyonának abszolút értéke – folyamatos szolgáltatást nyújtó intézményekről lévén szó – önmagában nem mérvadó, azt azonban érdemes rögzíteni, hogy tavaly háromnegyedévkor 51,5 százalékkal mértek magasabb értéket, mint egy évvel azelőtt. Szakemberek magasabb növekedési ütemet sem tartanak kizártnak, miután 2004-ben megjelent egy, kimondottan megtakarításra sarkalló elem az egészségpénztáraknál: a tagok az egyéni egészségszámlájukon két évre lekötött összeg 10 százalékának megfelelő mértékű adókedvezményre jogosultak a lekötés évében. Hasonló mértékű adókedvezmény illeti meg a tagokat a jogszabályban felsorolt prevenciós szolgáltatások (egészségmegőrző, főként megelőző jellegű szűrővizsgálatok) igénybevételére kifizetett összegekre.

Jóllehet a pénztárak időarányos hozamot fizetnek a befizetett, de fel nem használt tagdíjakra, mégsem főként a várható hozam miatt népszerűek, vonzerejük inkább az adókedvezményekben rejlik. Az igénybe vehető adókedvezmény felső határa a pénztári befizetések 30 százaléka, de évente legfeljebb 100 ezer forint (nem nehéz kiszámolni, hogy a felső határ 333 333 forint befizetésekor jön össze, ami havi szinten körülbelül 28 ezer forintnak felel meg). Amennyiben az egészségpénztári tag nyugdíjkasszában is rendelkezik tagsággal, összességében legfeljebb 120 ezer forint az adókedvezmény összege, amivel élhet (az 1958 előtt születettek esetén a két limit 130, illetőleg 150 ezer forint).







Amit ma megvehetsz…
a számlaegyenleg erejéig: 
 szerződéskötés és egyéb megkötés nélkül: gyógyszert az ország bármely patikájában;
 szerződéskötés nélkül, orvosi javaslattal: sportszert és gyógyászati segédeszközt, fitness vagy uszodabérletet;
 szerződéses szolgáltatónál: orvosi ellátást, gyógyüdülést vagy üdülést.

Bruttón áll a vásár

Az egészségpénztárak másik előnye, hogy egyes, jogszabályban meghatározott termékek, szolgáltatások számláját nem kell feltétlenül az adózott jövedelemből állni. Az egészségpénztári számlakövetelés ugyanis egyfelől „talált pénz” (a teljes befizetés 80 százalék körüli része munkáltatói hozzájárulás, s csupán tizede saját erő), másfelől alkalmas közterhek megfizetésének legális elkerülésére.

Ha például gáláns munkáltatónk 100 ezer forint jutalommal lep meg minket, amelyből 50 alkalomra szóló, kabinos bérletet vásárolnánk a Széchenyi Gyógyfürdőbe (70 ezer forint), kimondottan szerencsés, ha pénztártagok vagyunk. Ez esetben ugyanis kérhetjük, hogy a munkaadó egészségpénztári számlánkra utalja az összeget, amelyből – attól függően, melyik pénztárat választottuk, hiszen a befizetések jóváírása eltérően alakul – legalább 85-95 ezer forintot használhatunk fel. Ez esetben még gyógymasszázsra is jut pénz, míg ha jövedelemként vesszük fel az összeget, kevesebb mint a felével kell beérnünk.







És amit nem vehetsz meg:
 ásványvizek, élelmiszernek (OÉTI engedélyes) minősülő termékek, táplálékkiegészítők, fogyasztószerek, kozmetikumok, egészségügyi kiadványok, állatgyógyászati készítmények, rovar- és rágcsálóirtó szerek, gyapjú ágynemű, manikűrkészlet, mérleg, víztisztító berendezés, dioptria nélküli napszemüveg, szoláriumbérlet, a biliárd, a sakk és a kártyajátékok kellékei, futóóra, horgászszék, kempingfőző, ló, lovaglóostor, motorcsónak, sportruházat,
 utazási ráfordítások, az extrém sportok (vadászat, ejtőernyőzés, autó-motorsport, repülősportok) költségei, az olyan szállás költségei, amelyik nem nyújt egészségügyi szolgáltatást, az iparűzési- és forgalmi adó, a minibár használata, parkolás,
 asztrológiával, feng shui-val, jóslással vagy spirituális tevékenységgel kapcsolatos szolgáltatások.

Nem adják alánk a lovat

A sporteszközök vásárlásánál, valamint a rekreációs- és gyógyüdülés igénybevételénél 2005-től beállított értékhatárok (maximum 75, illetve 160 ezer forint, többes felhasználás esetén 113, illetőleg 240 ezer forint) nem csupán a tagokból, de a szakemberekből is ellenérzést váltottak ki.

Utóbbiak szerint több szabadságot csöpögtetve a rendszerbe, némi öntisztulást lehetne elérni. Jelenleg ugyanis elszámolhatók például a falmászáshoz szükséges kötelek, de a karabiner és a sportbeülő is.

S míg amiatt vélhetően csak keveseknek fáj a fejük, hogy lovat nem lehet egészségpénztári számla terhére venni, más speciális problémákkal szembesülőknek, például a lisztérzékenységben szenvedőknek kimondottan kellemetlen, hogy a gyógyszereken kívüli igényeik kielégítése – például táplálékkiegészítők beszerzése – nem megoldott az egészségpénztárakon keresztül.


Egészségpénztári kasszasiker 24



Egészségpénztári kasszasiker 25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik