Gazdaság

Nagyobb a hiány

Lényegesen meghaladja az előrejelzéseket a költségvetés első kéthavi hiánya. A pénzügyminiszter a vésztartalék megemelését fontolgatja.

Január-februárban 393,9 milliárd forint volt az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya. A prognózis 369,6 milliárd forintról szólt. Az első kéthavi pénzforgalmi hiány a GDP 1,8 százaléka, az idei előirányzat 38,5 százaléka. (Tavaly az első két hónap után a tervezett hiány 26,6 százaléka realizálódott.)

A központi büdzsébe februárban a vártnál alacsonyabb összegű általános forgalmi adó folyt be, a költségvetési szervek és a központi fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai pedig a tervezettnél magasabbak voltak. Gyurcsány Ferenc kormányfő egy rádióinterjúban utalt rá, hogy az áfabevételek mintegy 30 milliárd forinttal maradtak el a tervezetthez képest. Szakértők szerint mindez elsősorban a lanyhuló fogyasztásból adódik, nem pedig az importáfa-kifizetések gyorsításának a következménye. Egyébként az adatok megjelenése napján a Pénzügyminisztérium levélben utasította az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalt: álljon le az európai uniós adószámmal rendelkező vállalkozások teljes körű, tételes áfaellenőrzésével, és térjen át a célzott vizsgálatokra, valamint a visszautalást nem kérő vállalkozások ellenőrzésére. Katona Tamás, a tárca politikai államtitkára szerint a visszatartott áfakifizetések többletterhe eddig közel 3 milliárd forint volt.

Mindenesetre amikor az előrejelzéseket meghaladó hiány napvilágot látott, Draskovics Tibor bejelentette, hogy már a jövő héten megteszi javaslatát a kormánynak a költségvetési vésztartalék megemeléséről. A pénzügyminiszter elmondta, hogy a költségvetési törvény rendelkezése értelmében a biztonsági tartalék nagysága akár 200 milliárd forint fölé is nőhet. Ennek – az eddig 78,3 milliárd forintot kitevő öszszegnek – a felhasználása csak akkor lehetséges, ha már látható, hogy teljesül a 2005-re kitűzött deficitcél. A pénzügyminiszter ezzel együtt is azt nyilatkozta, hogy az első kéthavi adatok alapján egyelőre nem lát komoly problémát, bár figyelni kell a folyamatokat.

Hasonlóképpen gondolja az uniós pénzügyminiszterek tanácsa, az Ecofin is, amely kedden változtatás nélkül jóváhagyta az Európai Bizottság február közepén Magyarországnak a túlzott deficiteljárás keretében tett ajánlásait. A kormánynak most négy hónapja lesz arra, hogy végrehajtsa az abban foglaltakat. Egyik ajánlásában a Tanács a reálértékben a GDP fél százalékának megfelelő tartalék megemelését szorgalmazta a költségvetési folyamatokban rejlő kockázatok semlegesítésére. E tartalék alaphelyzetben a GDP 1 százaléka, ám a Pénzügyminisztérium által a tárcáknak adott különböző felmentések következtében a gyakorlatban 0,5 százalék. Egy másik ajánlás az adóreform kapcsán inti körültekintésre Magyarországot. A pénzügyminiszter elfogadja, hogy az adórendszer módosításának a 2005-ös GDP 4,7 százalékának megfelelő államháztartási deficitcél szempontjából semlegesnek kell lennie, ami viszont nem zár ki bizonyos adócsökkentéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik