Gazdaság

KikeletKikelet 1
Tokaji Hárslevelű 2002, Kikelet

Ezen a héten kemény tél van, e durva hidegben némi vigaszt meríthetünk e szép palackból, mely a Kikelet nevet viseli. Pontosabban a Kikelet annak a kis kézműves tarcali családi pincészetnek neve, melyet a Franciaországból Magyarországra patriált, a Disznókő sikereiben oroszlánrészt vállaló Berecz Stephanie és férje, Zsolt hozott létre a Tokaji-hegy lábánál fekvő álmos hajdani oppidumban. Melynek boráról mellesleg Kazinczy Ferenc így írt 1786-ban: „Bora fokkal jobb a Tokajinál.” A birtokocska olyan 2,5 hektár termőterülettel rendelkezik a hegyen, ültetvényeik zöme hárslevelű. Mint ismeretes, a hárslevelű (lipovina, Lindenblätter, frunze de tei, garszlevelju) hungarikum, fontos és szép Kárpát-medencei fajta, a magyar borkultúra fontos fenoménje, elsősorban a Tokajon játszott szerepe miatt. Itt a furmint után az aszú fő komponense, különös ismertetőjele mézes illata, jóllehet nevét valószínűleg nem hársméz-illatáról, hanem levelének alakjáról kapta. Azért csak a furmint után, mert az érzékeny hárslevelű kicsit kevesebb savat gyűjt, és kevesebb fürtöt növeszt, mint nagy testvére. Megjegyzendő, hogy Debrőn és Somlón is főszerepet játszik.

A Kikelet hárslevelűje 30 éves, tehát gyökereit mélyen az ásványba mélyesztő tőkékről szüretelt, ászokban erjedt száraz bor, az örvendetesen fejlődő tokaji száraz borászkodás szép hajtása. Világos aranysárga színű, zöldes árnyalatú bor mély, intenzív mézes illattal, koncentrált, határozottan ásványos, szép savakra támaszkodó, kiegyensúlyozott és gyümölcsös-citrusos ízképpel, valamint jelentős (13,5 százalékos) tüzekkel. Erős és száraz bor, nem kezdőknek és hülyéknek való, van némi maszkulin stichje. Fehér húsú halakat, például egy jóképű mandulás pisztrángot, szárnyas és káposztás ételeket asszociálunk a cuki címkéjű bor mellé, melynek 1200 forint körül van a pinceára.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.